03
08 2016
669

A fost lansată platforma CarieraMea.com

La Chișinău a fost lansată o platformă de ghidare și orientare profesională pentru copii și tineri — www.carieramea.com.

Ea este lansată cu suportul Laboratorului de Inovații Sociale al PNUD Moldova, Centrului de Guvernare Electronică și Centrului pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri.

Platforma oferă o gamă largă de servicii pentru copii și tineri, printre care — teste privind profesia potrivită, dicționarul profesiilor, solicitările pe piața muncii, oportunitățile de angajare, evenimente precum târguri de muncă, workshopuri etc. CarieraMea.com este axată pe necesitățile elevilor din țară și e creată pentru a oferi tinerilor oportunitatea de a lua decizii bine informate privind viitorul parcurs profesional.

Viceministrul Educației, Elena Cernei le-a mulțumit inițiatorilor pentru această idee și a menționat că este un eveniment important și pentru sistemul educațional.

Este un proiect unic pentru că s-a născut din ideile tinerilor și a fost dezvoltată tot cu ajutorul tinerilor. Platforma este axată anume pe nevoile lor și le va oferi oportunitatea de a lua decizii bune privind viitorul lor profesional, — a menționat Elena Cernei.

Coordonatorul Rezident ONU și Reprezentantul Permanent PNUD în RM, Dafina Gherceva s-a referit la importanța platformei în diminuarea nivelului de șomaj din rândul tinerilor.

Din păcate, tinerii nu dispun de suficientă informație sau de o ghidare în ceea ce privește ce profesii sunt necesare pe piața muncii, spre ce să se orienteze. În Moldova, 25% din populație o reprezintă tinerii, iar rata șomajului în rândul lor este de 2,2 ori mai înaltă față de media generală pe țară, — a spus Dafina Gherceva.

CarieraMea.com a apărut în urma unei campanii de crowdsourcing în cadrul căreia tineri, părinți și profesori din toată țara și-au exprimat online ideile despre „Cum facem ca școala să dezvolte competențe utile în viață?”. O bună parte din elevi și absolvenți au afirmat că ei au nevoie de o mai bună ghidare în carieră. Astfel, după un șir de consultări la acest subiect cu participarea elevilor, profesorilor, directorilor de licee, specialiștilor şi psihologilor ce lucrează în domeniul orientării profesionale, s-a decis crearea portalului.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.