Știri

Acorduri privind construcția/reabilitarea unor poduri rutiere de frontieră

Guvernul Republicii Moldova va iniția negocierile cu Guvernul României în vederea construirii unui pod rutier de frontieră între cele două state. Proiectul Acordului privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Ungheni (RM) și Ungheni (România) a fost aprobat în ședința de ieri, 19 august curent.

 

Scopul Acordului constă în construcția podului rutier de frontieră care să interconecteze infrastructurile rutiere între state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova). Construcția podului va asigura conexiunea rețelei de drumuri prin partea de vest a RM la rețeaua TEN-T, care va susține necesitățile cetățenilor pentru mobilitate și va facilita comerțul pe piețele interne ale celor două țări, precum și pe piața internațională.

Guvernul României va asigura finanțarea pentru poriectul tehnic, precum și pentru construcția podului, iar Guvernul RM va asigura evaluarea impactului de mediu pe teritoriul său, precum și finanțarea pentru construcția infrastructurii rutiere conexe pe teritoriul său.

Totodată, Guvernul a aprobat proiectul HG pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul RM și Guvernul României privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) și Galați (România).

Documentul prevede consolidarea podului rutier de frontieră, care se află într-o stare avansată de degradare. Conform documentației de proiect, termenul de executare a lucrărilor de reparație este de 2 ani. Guvernul României va asigura finanțarea lucrărilor de reabilitare a obiectivului din bugetul de stat în limita sumelor aprobate anual. Suma totală a fost estimată la 15 mil. euro.

Tot în ședința de ieri a fost aprobat proiectul HG pentru inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul RM și Cabinetul de miniștri al Ucrainei privind construcția podului rutier transfrontalier peste râul Nistru la frontiera de stat moldo-ucraineană în zona localităților Cosăuți – Yampil şi împuternicirea delegației oficiale pentru negocierea acestuia. 

Podul și traseul terestru, parte a lui, va avea o lungime totală de 1,6 km. Lucrările de construcție a podului peste râul Nistru se vor desfășura din mijloacele financiare ale Ucrainei.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

745 vizualizări

Data publicării:

20 August /2021 07:57

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

Proiect | frontiera | România | Ucraina

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon