Știri

Ajustarea parametrilor de bază a bugetului de stat pentru anul curent

Veniturile bugetului de stat pentru anul curent ar putea fi majorate cu 2634,9 mil. lei, cheltuielile cu 6884,9 mil. lei, iar soldul bugetar ar putea crește cu 4250,0 mil. lei. Ministerul Finanțelor propune pentru consultări publice proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022 (nr. 205/2021).
 
Astfel, veniturile bugetului de stat ar putea constitui 52,7 mld. lei datorit majorării veniturilor la componenta de bază cu 2 519,7 mil. lei și la veniturile proiectelor finanțate din surse externe – cu 115,2 mil. lei.
 

Creșterea veniturilor provenite din impozite și taxe este estimată la circa 2,7%, a încasărilor din granturi – de 2 ori, precum și a încasărilor din alte venituri – cu circa 10,7%.

 

Principalele majorări vor proveni de la impozitul pe venit al persoanelor fizice (cu 102, 6 mil. lei), impozitul pe venit al persoanelor juridice (cu 190 mil. lei), TVA (cu 790,8 mil. lei), din accize (cu 182,7 mil. lei) și din alte taxe și servicii (cu 7,1 mil. lei).

 

Cheltuielile bugetului de stat ar putea constitui 72,1 mld. lei, cu 10,6% mai mult față de suma aprobată inițial. Astfel, vor fi majorate cheltuielile aferente proiectelor finanțate din surse externe, fiind determinate de volumul de lucru suplimentar în cadrul proiectelor de infrastructură a drumurilor. Astfel, se vor majora cu circa 335 mil. lei resursele alocate pentru proiectul Reabilitarea drumurilor locale, dar și cele alocate pentru modernizarea infrastructurii Biroului vamal Leușeni (cu 10,9 mil. lei), în scopul finalizării lucrărilor de construcție.

 

Cele mai semnificative majorări vor interveni, însă, în domeniul protecției sociale (cu circa 2451,3 mil. lei), necesare pentru indexarea prestațiilor de asigurări sociale. De asemenea, se propune majorarea cheltuielilor pentru serviciile de stat cu destinație generală (cu peste 2007,8 mil. lei), ce vor fi utilizate pentru gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților și pentru asigurarea prevederilor cadrului normativ privind salarizarea în sectorul bugetar.

 

De asemenea, vor spori cheltuielile destinate învățământului (cu 738,2 mil. lei), cheltuielile de personal (cu 348,2 mil. lei), plățile pentru subvenții (cu 446 mil. lei) etc.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

989 vizualizări

Data publicării:

14 Aprilie /2022 15:36

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

bugetul de stat | rectificare bugetară | venituri | cheltuieli | deficit bugetar | proiect de lege

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon