Știri

Alte 72 de companii inițiate de femei vor primi finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului “Femei în Afaceri”

Comitetul de supraveghere al Programului „Femei în Afaceri” a aprobat în regim online, câștigătoarele celui de-al 5-lea Concurs de granturi mici.  La competiție s-au înscris 156 de antreprenoare din toate regiunile țării,  72 dintre acestea au fost selectate pentru finanțare nerambursabilă. Valoarea totală a granturilor va constitui 9,02 mil. lei, ceea ce va stimula investiții în economia națională de circa 15 mil. lei.

 

Prezentă la ședința online a Comitetului, Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii a reiterat sprijinul statului pentru dezvoltarea antreprenoriatului feminin.

 

„Admirăm curajul și perseverența femeilor antreprenoare din Republica Moldova. În această perioadă complicată, susținem proiectele de investiții, care contribuie la dezvoltarea economică a comunităților, la crearea și menținerea locurilor de muncă, în mod special, în mediul rural”, a menționat Iuliana Drăgălin.

 

Iulia Costin, director general ODIMM a subliniat că promovarea antreprenoriatului feminin este o prioritate a statului.

 

„Programul „Femei în Afaceri” este unul apreciat în mediul economic, care a demonstrat rezultate frumoase și ne bucură faptul că putem oferi șanse femeilor noastre pentru a se încadra în circuitul economic. ODIMM va valorifica, în continuare, potențialul feminin în domeniul antreprenorial pentru ca ideile de afaceri viabile să se materializeze și să ajungă modele de succes”.

 

Finanțarea celor 72 de companii gestionate de femei va crea circa 219 noi locuri de muncă.

 

Circa 55 % dintre proiectele investiționale aprobate astăzi sunt din domeniul prestării serviciilor (centre educaționale, logopedie și psihologie pentru copii, design mobilier, elaborarea tiparelor și proiectarea șabloanelor vestimentare, activități fotografice și cinematografie, evidență contabilă și audit, clinică de medicină estetică și dietologie, agroturism, TIC și activități de marketing online, colectarea deșeurilor nepericuloase, etc), alte 38 % își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare (producerea articolelor vestimentare, fabricarea mobilei, produse din patiserie și panificație, producerea uleiului vegetal, ceaiului de fructe, pomușoare și plante aromatice, prelucrarea fructelor și legumelor), iar 7% sunt din agricultură și zootehnie (apicultură).

 

Câștigătoarele granturilor vor dezvolta afaceri inovative cum ar fi: producerea dezinfectanților pentru domeniul medical și HoReCa; produse cosmetice naturale handmade, cărbune pe bază de lemn,  jucării personalizate din lemn, instruirea cadrelor didactice, centru de aritmetică mentală și diplomație pentru copii, consultanță în domeniul comunicării; fotolii pliabile personalizate și proiectarea designului landscape.

 

Până în prezent, prin intermediul Programului „Femei în Afaceri” au fost finanțate 395 de proiecte investiționale. 

via | odimm.md

Instituții:

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

947 vizualizări

Data publicării:

19 August /2020 07:57

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

afaceri | femei | finantare | program Compact

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon