Știri

ANSA: rezultatele controalelor în semestrul I al anului 2021

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a efectuat în ianuarie-iunie anul curent, conform Planului anual al controalelor de stat asupra activității de întreprinzător, 8 020 controale planificate și 3 526 controale inopinate (în baza petițiilor, sesizărilor, autosesizărilor). Totodată în perioada analizată au fost eliberate 24 963 acte permisive - autorizații de funcționare, pentru mijloace de transport, certificate pentru produse agroalimentare. 



Datele din Raportul ANSA denotă că în procesul de desfășurare a controalelor oficiale au fost identificate neconformități pe domeniile de competență sanitar-veterinar și zootehnie, fitosanitar și protecția plantelor, siguranța și calitatea alimentelor, producerea și circulația vinului și a produselor alcoolice.

Astfel pe domeniul siguranța și calitatea alimentelor/protecția consumatorului în domeniul alimentar au fost depistate neconformități ce țin de comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat; lipsa marcării pe ambalaj; încălcarea cerințelor de igienă; lipsa controlului medical şi instruirii igienice a personalului angajat; lipsa indicatorilor de preț; lipsa actelor de proveniența și certificatelor de calitate pentru produsele comercializate; nerespectarea vecinătății produselor.


Pe domeniul siguranța și calitatea alimentelor/unități de producere/procesare a produselor cele mai des înregistrate neconformități au fost: nerespectarea condițiilor privind recepția și livrarea materiei prime, etichetate/marcate corespunzătoare a produselor alimentare; lipsa echipamentului de lucru; utilizarea deșeurilor în producere; lipsa controlului medical al angajaților; igienă necorespunzătoare în spațiile de producere, lipsa investigațiilor la testele de sanitație privind calitatea dezinfecției; plasarea pe piață, expunerea pentru comercializare sau depozitarea produselor perisabile fără indicarea datei-limită de consum sau ulterior acestei date; desfășurarea activității în lipsa Autorizației sanitar-veterinare de funcționare etc.



În rezultatul controalelor efectuate de inspectorii ANSA, pe parcursul semestrului I, au fost întocmite 1664 de procese-verbale cu privire la contravenție și au fost întocmite 21 de planuri de remediere.

Conform Planului anual al controalelor de stat asupra activității de întreprinzător, aprobat prin Ordinul ANSA nr. 405 din 17.11.2020, și Planul anual al controalelor asupra obiectelor, unităților și deținătorilor de animale care nu practică activitatea de întreprinzător, aprobat prin Ordinul ANSA nr. 446 din 11.12.2020, numărul controalelor planificate pentru semestru I al anului 2021 constituie 9 085 controale.

Tatiana Smeșnaia

673 vizualizări

Data publicării:

05 August /2021 08:01

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

control | activitate de intreprinzator | plan

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon