04
03 2015
889

Băncile au majorat dobânzile

Decizia Băncii Naționale de a majora rata de bază până la 13,5% a dus la creșterea dobânzilor pentru creditele și depozitele oferite de băncile comerciale. Experții din domeniul financiar afirmă că ratele majorate la credite vor aduce daune businessului și o diminuare a activității economice.

Pe 17 februarie 2015, guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a anunțat o majorare cu 5% a ratei de bază, până la 13,5%. „BNM așteaptă ca băncile comerciale să accelereze procesul de majorarea a ratelor dobânzilor în lei moldovenești. Rata la credite va duce la o scumpire a creditelor în lei. Suntem într-o situație de criză și e nevoie de un punct de echilibru", a declarat atunci Dorin Drăguțanu.

La scurt timp băncile au majorat atât dobânzile la depozite, cât și la credite. Unele au început chiar și campanii de atragere a depozitelor în lei. Rata dobânzii pentru anumite depozite, în valută națională, a ajuns la 14%.

Experții financiari declară că decizia BNM de majorare a ratei de bază va avea efecte negative asupra economiei reale și va afecta activitatea agenților economici.

via | www.evzmd.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.