Știri

BASS și FAOAM pe anul 2021. Contribuții și prime

În ședința de ieri, 30 noiembrie 2020, Executivul a examinat și a aprobat proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) și proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2021 (FAOAM).
 
Documentul prevede că contribuţia de asigurări sociale de stat (CAS) obligatorii în sumă fixă anuală (taxa fixă anuală) la BASS va constitui 11331 de lei (pentru plătitorii specificați la pct.1.6, 1.7 şi 1.8 din anexa nr.1 la Legea nr.489/1999) și de 24255 de lei – pentru plătitorii specificaţi la pct.1.61 din aceeași anexă. Pentru plătitori şi în condiţiile specificate la pct.1.9 CAS se stabileşte în mărime de 2886 de lei.

 

Astfel, BASS pentru anul viitor a fost estimat la venituri şi la cheltuieli în sumă de 25 mld. lei  şi, ţinând cont de mijloacele bugetului de stat, în sumă de circa 3,2 mld. lei, destinate acoperirii deficitului de mijloace proprii. Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021 au fost aprobate în creştere cu 1,6 mld. lei. Cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021, incluse în programul 90 „Protecţia socială”, au fost prognozate în sumă de 25,1 mld. lei.

 

Conform proiectului, contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii au fost prognozate în sumă de circa 15 mld. lei, cu 7,5% mai mult faţă de suma celor precizate pentru anul curent.

 

Principalele prevederi ale proiectului BASS 2021 sunt:

  • majorarea cuantumului indemnizaţiei unice la naşterea copilului de la 8299 lei până la 9459 lei;
  • majorarea cu 100 lei a cuantumului indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, persoanelor neasigurate și a cuantumului minim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani, persoane asigurate;
  • majorarea cu 50 lei a cuantumului indemnizaţiei lunare de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină;
  • majorarea cuantumului alocaţiei lunare de stat pentru:
  • participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, precum și persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state, de la 300 lei până la 500 lei;
  • persoanele cu dizabilități de pe urma războiului, persoanele cu dizabilități ca urmare a avariei de la CAE Cernobîl (în funcție de gradul dizabilității), de la 700/550/475 lei, conform severității până la 800/650/575 lei;
  • persoanele decorate cu ordine şi medalii pentru muncă şi serviciu militar în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial, de la 175 lei până la 275 lei.

 

Premierul Ion Chicu a menționat creșterea, în luna noiembrie a anului curent, a veniturilor înregistrate în bugetul de stat: „Observăm o creștere semnificativă a veniturilor comparativ cu luna noiembrie 2019. Încasările interne s-au majorat cu 15-16% față de aceeași perioadă a anului precedent”.

 

În FAOAM pentru anul viitor sunt prevăzute venituri în sumă de 11,1 mld. lei, cu 35,9 % mai mult comparativ cu nivelul aprobat pentru anul 2020, şi cheltuieli în sumă de 11,3 mld. lei cu un deficit de 200 mil. lei ce urmează a fi acoperit din soldul mijloacelor bănești de la finele anului curent.

 

Documentul prevede că prima de asigurare obligatorie de asistenţă medical (PAM) calculată în sumă fixă nu se modifică și rămâne la nivelul anului curent  (4056 lei), ca și PAM în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense. Amintim, începând cu 1 ianuarie 2021, aceasta devine obligația integral a angajatului, angajatorului revenindu-i obligația CAS.

 

Documentul prevede că din bugetul de stat vor fi alocate circa 2,7 mld. lei pentru majorarea salariilor personalului medical și acoperirea cheltuielilor pentru personalul antrenat în acordarea asistenței medicale persoanelor care întrunesc criteriile definiției de caz COVID-19.

 

Pentru asistenţa medicală spitalicească sunt preconizate 5,8 mld. lei, pentru asistenţa medicală urgentă prespitalicească – 1 mld. lei, pentru dezvoltarea și modernizarea instituțiilor medicale  – 15 mil. lei, pentru asistenţa medicală specializată de ambulator – 989,7 mil. lei, medicamente compensate – 678,6 mil. lei.

 

Ambele proiecte vor fi prezentate Parlamentului pentru examinare și aprobare.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

3746 vizualizări

Data publicării:

01 Decembrie /2020 09:01

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

bass | FAOAM | proiect de lege | guvern Moldova | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon