Știri
BNM: deficitul contului curent al balanței de plăți a RM s-a redus
Recesiunea economică înregistrată de majoritatea partenerilor comerciali, deprecierea valutelor acestora, perturbarea lanțurilor valorice globale au contribuit la scăderea exporturilor moldovenești (deși nesemnificativă). Totodată, diminuarea prețurilor mondiale la petrol a avut un impact pozitiv asupra balanței comerciale.
Deficitul comerţului cu bunuri a constituit $717,91 mil., aprofundându-se cu 2,3 la sută. Exportul de bunuri înregistrat în balanța de plăți (fără bunurile după/pentru prelucrare) a totalizat $537,34 mil. (-0,7 la sută comparativ cu ianuarie-martie 2019). În pofida scăderii considerabile a volumului fizic al bunurilor exportate (-10,8 la sută), valoarea exporturilor s-a redus nesemnificativ grație majorării prețurilor (+3,2 la sută).
Din punct de vedere geografic, scăderea exporturilor a fost determinată de categoria „alte țări” (altele decât UE și CSI), exporturile către acestea diminuându-se cu 25,5 la sută față de trimestrul I 2019. Exporturile către țările CSI, de asemenea, au scăzut cu 7,1 la sută, în timp ce exporturile către țările UE-27 (fără Marea Britanie) au crescut cu 14,0 la sută. În exporturile de bunuri au predominat, ca de obicei, produsele agroalimentare (în creștere cu 1,1 la sută comparativ cu trimestrul I 2019), cu o pondere de 63,1 la sută din total.
Majorarea importului de bunuri, de asemenea, a fost modestă. Importul de bunuri înregistrat în balanța de plăți (fără bunurile după/pentru prelucrare) a constituit $1 255,25 mil. (+1,0 la sută comparativ cu trimestrul I 2019). Produsele agroalimentare au prevalat și în structura importurilor cu o pondere de 19,0 la sută, importul acestora crescând cu 15,5 la sută, urmate de produsele minerale (în scădere cu 14,4 la sută), cu o pondere de 16,8 la sută. Cu toate că volumul fizic al bunurilor importate a crescut (+5,2 la sută), majorarea importurilor a fost temperată de scăderea prețurilor la bunurile importate (-4,9 la sută), în special la produsele minerale (-16,7 la sută). Din cauza că prețurile bunurilor exportate s-au majorat, iar cele ale bunurilor importate au scăzut, raportul de schimb în comerțul exterior cu bunuri s-a îmbunătățit și a constituit 108,5 la sută.
Balanța comerțului exterior cu servicii, deși a rămas excedentară ($84,06 mil.), a continuat tendința negativă care s-a început în trimestrul III 2019 și a scăzut cu 11,4 la sută comparativ cu ianuarie-martie 2019. Declinul înregistrat în balanța serviciilor a fost determinat de scăderea exporturilor (-3,1 la sută față de trimestrul I 2019), importurile rămânând constante. În cadrul exporturilor, a continuat trendul descendent al serviciilor de prelucrare a materiei prime, al căror export s-a diminuat cu 21,6 la sută. Au scăzut și exporturile de servicii de transport (-12,4 la sută), în mare parte din cauza transportului de mărfuri (-16,8 la sută), în special prin conducte şi reţele electrice și pe cale ferată, în timp ce exportul de servicii de transport pasageri s-a majorat (+6,4 la sută). Impactul negativ a fost estompat în continuare de creșterea semnificativă a exporturilor de servicii de informatică (+29,8 la sută).
via | www.bnm.md
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1280 vizualizări
Data publicării:
02 Iulie /2020 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
BNM | deficit | balanta comerciala | monitorul.fisc.md
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.