Știri
BPN: la 31 mai soldul mijloacelor bănești în conturi a constituit 8,7 mld. lei
În primele 5 luni ale anului 2021 la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 28,1 mld. lei, fiind în creștere cu 4,8 mld. lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 31,1 mld. lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 4,5 mld. lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,0 mld. lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 8,7 mld. lei.
Veniturile bugetului de stat în primele 5 luni a anului 2021 au constituit 17,4 mld. lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut acestea s-au majorat cu 3,4 mld. lei.
Veniturile administrate de Serviciul Fiscal de Stat au constituit 7,7 mld. lei, cu 1,5 mld. lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar cele administrate de către Serviciul Vamal au constituit 10,2 mld. lei, fiind în creștere cu 2,0 mld. lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 21,3 mld. lei, mai mari cu 3,1 mld. lei comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,9 mld. lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 5,6 mld. lei.
Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie-mai a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.
Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr. 181/2014 prioritare sunt onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. De asemenea, reiterăm faptul că nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor prioritare aprobate în buget, dat fiind faptul că Ministerul Finanțelor asigură în permanență un management prudent al lichidităților.
Gestionarea eficientă a finanțelor publice reprezintă prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor, contribuind astfel la obiectivul primordial de depășire a crizei pandemice și, respectiv, de relansare a economiei naționale.
via | mf.gov.md
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1096 vizualizări
Data publicării:
07 Iunie /2021 08:17
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
buget de stat | venituri | finanţe | cheltuieli
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.