Știri

Certificarea fructelor și legumelor proaspete pentru comercializare

Persoanele fizice și juridice care produc, depozitează, prelucrează, sortează, ambalează, importă/exportă și comercializează fructe și legume în stare proaspătă vor asigura respectarea condițiilor de calitate a produselor, în conformitate cu standardele din domeniu. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea listei fructelor și legumelor proaspete supuse controlului și modificarea HG nr. 929/2009 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate și comercializare pentru fructe și legume proaspete.
 

Documentul este elaborat în conformitate cu prevederile Legii nr.237/2018, potrivit căreia Guvernul stabilește lista fructelor și legumelor proaspete care vor fi supuse controlului de conformitate. Produsele destinate a fi vândute consumatorilor pot fi puse în comerț numai dacă sunt respectate cerințele generale și specifice față de produsele respective, stabilite de Guvern.

 

Astfel, HG nr. 929/2009 urmează a fi completată cu cerințe de calitate pentru 14 produse de larg consum (cartofi, ceapă, usturoi, varză, conopidă, morcov, castraveți, vinete, dovlecei, pepene verde, pepene galben, caise, prune, cireșe și vișine). Pentru produsele respective au fost stabilite cerințe minime de calitate, în conformitate cu Standardele adoptate de Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU).

 

Standardele conțin:

  • Cerințe minime de calitate (intacte, fără umeazeală externă anormală, fără miros sau gust străin etc.);
  • Cerințe privind clasificarea;
  • Cerințe privind calibrarea;
  • Cerințe privind toleranțele;
  • Cerințe privind prezentarea;
  • Cerințe privind marcajul.

 

Astfel, lista fructelor și legumelor proaspete supuse controlului de conformitate cu cerințele de calitate va conține, per total, 36 de produse. Atestarea corespunderii acestora cu cerințele de calitate și comercializare poate fi demonstrată suplimentar prin Certificatul de conformitate a calității lor, iar atestarea corespunderii cu normativele sanitare se efectuează în baza încercărilor efectuate de un laborator acreditat în acest sens sau, suplimentar, prin deținerea certificatului de inofensivitate.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

719 vizualizări

Data publicării:

19 Ianuarie /2022 07:58

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

standard | fructe si legume | certificare | proiect HG

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon