Știri

Circa 8 mii de abateri de la legislația muncii înregistrate doar în semestrul I

În primul semestru al anului curent, Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) a efectuat 1157 controale, dintre care 910 în domeniul raporturilor de muncă, 227 – securității și sănătății în muncă și 20 de verificări mixte, comunică ISM. Din numărul total de controale efectuate 886 au fost planificate, 244 fiind desfășurate în sectorul public și 642 – în cel privat, iar alte 271 verificări au fost inopinate (102 – în sectorul public și 169 – în sectorul privat). 
 
Ca rezultat al acțiunilor de inspecție au fost întocmite procese-verbale de control, în care au fost stabilite 7941 de abateri de la prevederile actelor legislative şi normative, dintre care 5901 în domeniul raporturilor de muncă și 2040 – în domeniul securității și sănătății în muncă.
 
Potrivit informației publicate, pentru monitorizarea modului şi termenilor de achitare a salariilor au fost efectuate 193 controale la unitățile care au admis restanţe la plata salariilor și altor plăți în sumă de 33,991 mil. lei față de 2940 angajați. Ca urmare, inspectorii de muncă au încheiat 26 procese-verbale cu privire la contravenţie, care au fost înaintate spre examinare instanței de judecată, iar salariaților le-au fost achitate plăți restante în sumă de circa 5,1 mil. lei.
 
Totodată, în primele șase luni ISM, în comun echipele multidisciplinare (IGP, SFS, CNSM) a efectuat 7 controale în scopul contracarării practicii de achitare a salariilor „în plic” și a „muncii la negru”, precum și a examinat 18 sesizări ale Inspectoratului de poliție privind depistarea muncii nedeclarate. În cadrul acestor controale, la 12 angajatori persoane juridice și 16 angajatori persoane fizice au fost depistate 50 persoane, care activau fără forme legale de angajare, inclusiv 5 minori. Pentru prestarea muncii de către salariați fără a avea încheiat un contract individual de muncă în formă scrisă și utilizarea muncii nedeclarate, au fost încheiate 27 procese-verbale cu privire la contravenţie, care au fost înaintate spre examinare instanței de judecată.
 
În același timp, în cadrul controalelor în domeniul respectării securităţii şi sănătăţii în muncă inspectorii au constatat că, la 50 unități monitorizate, activitatea de protecţie şi prevenire este realizată de către conducător, la 51 – de către persoana desemnată, la 5 – de către serviciul intern, la 6 – de către serviciul extern, iar comitete pentru securitate şi sănătate în muncă activează doar la 15 unităţi monitorizate.
 
În perioada ianuarie – iunie ale anului 2021, la Inspectoratul de Stat al Muncii au fost comunicate 266 evenimente de accidentare a lucrătorilor în câmpul muncii, în urma cărora au avut de suferit 286 persoane, inclusiv 38 mortal.
 
ISM mai informează că în această perioadă inspectorii de muncă au examinat şi întreprins măsuri pentru soluţionare a 1062 petiţii parvenite de la cetăţeni, majoritatea (64%) constituind probleme ce ţin de salarizare.
 
Graficul controalelor planificate de ISM pentru anul 2021 poate fi consultat aici.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Inspectoratul de Stat al Muncii RM

1104 vizualizări

Data publicării:

15 Iulie /2021 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

Inspectoratul de Stat al Muncii | controale | raport | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon