Știri

Codul muncii: noile prevederi au fost votate în prima lectură

Pentru realizarea măsurilor sociale incluse în proiectul de lege pentru modificarea Codului muncii al RM nr.154/2003 autorii proiectului preconizează, doar pentru ultimul trimestru al anului 2021, cheltuieli în valoare de 285 mil. lei. Amintim că proiectul de lege a obținut avizul pozitiv al Guvernului în cadrul ședinței din 30 septembrie, iar în ziua imediat următoare a fost aprobat în prima lectură de Legislativ cu votul a 56 de deputați.
 
Astfel, Codul muncii poate fi completat cu prevederea ce va permite angajatorilor să stabilească pentru cel puțin 25% din numărul total al angajaților un program de activitate redusă, cu achitarea salariului pentru timpul efectiv lucrat, iar statul ar putea plăti salariaților, parțial, diferența de salariu. Potrivit proiectului, angajatorul poate decide aplicarea programului redus doar cu acordul scris al salariaților vizați în caz de conjunctură economică defavorabilă, dificultăți de aprovizionare cu materii prime sau energie, intemperii cu caracter excepțional, transformarea, restructurarea sau modernizarea întreprinderii, sau orice alte circumstanțe cu caracter excepțional, în modul stabilit de Guvern. Durata regimului de activitate redusă nu poate depăși 5 luni pe parcursul unui an și nu poate fi stabilit pentru o perioadă peste 3 luni consecutive.
 
Totodată, în cazul în care autoritățile abilitate vor dispune măsuri speciale privind asigurarea protecției vieții și sănătății populației, iar procesul educațional va fi desfășurat online, unuia dintre părinții sau tutorelui copilului de până la 12 ani, cu acordul angajatorului, i-ar putea fi acordate zile libere pentru supravegherea minorului. În aceste condiții, angajatul va primi o indemnizație egală cu cel puțin 50% din salariul de bază, care va fi acoperit din bugetul de stat.
 
Zile libere ar putea fi oferite, cu menținerea salariului mediu, și angajaților ce vor decide să administreze vaccinul anticovid, iar  angajatorii care oferă această facilitate salariaților vor primi, de asemenea din bugetul de stat, compensații, care vor fi stabilite de Guvern.
 
Încă o prevedere a proiectului ține de declararea șomajului tehnic ca urmare a restricțiilor impuse în starea de urgență în sănătate publică. Potrivit acesteia, în cazul în care durata șomajului tehnic nu va depăși patru luni pe parcursul unui an calendaristic, statul va achita angajaților întreprinderilor aflate în șomaj o indemnizație (parțial sau integral din bugetul de stat).
 
Documentul urmează a fi examinat în lectura a doua, fapt despre care vom informa utilizatorii noștri suplimentar.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

2834 vizualizări

Data publicării:

06 Octombrie /2021 07:57

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

Proiect | Codul muncii | parlamentul RM

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon