Știri

Comercializarea bunurilor infracționale, altfel

Serviciul Fiscal de Stat va putea comercializa bunurile sechestrate prin licitație cu strigare sau cu reducere. În Monitorul Oficial din 3 iulie curent a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 424 din 24 iunie 2020 pentru modificarea Regulamentului cu privire la evaluarea, administrarea și valorificarea bunurilor infracționale (sechestrate).
 
Modificările au drept scop îmbunătățirea procedurii de organizare și desfășurare a evaluării și valorificării bunurilor sechestrate, anterior fiind constatate lacune în procesul de aplicare a normelor existente.

 

Astfel, dacă la licitația cu reducere nu s-a înscris niciun participant sau dacă bunurile nu au putut fi comercializate, SFS, în termen de 30 de zile de la data expirării termenului de înscriere la licitația la care nu s-a înscris niciun participant sau de la data organizării licitației cu reducere, anunță o licitație repetată. Dacă și la licitația repetată nu se înscrie niciun participant, organul fiscal va informa Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale și aceste bunuri vor fi administrate conform principiilor generale ale Regulamentului.

 

Dacă până în momentul de față mijloacele bănești sechestrate pe conturile bancare rămâneau în gestiunea băncilor care obțin venituri în urma gestionării lor, conform noilor prevederi aceste mijloace bănești vor fi transferate pe conturile trezoreriale gestionate de către ARBI. Transferul depozitelor bancare va fi dispus prin act judecătoresc, iar banca comercială va informa Agenția despre efectuarea transferului pe conturile trezoreriale.

 

Documentul mai prevede că, în cazul în care bunurile sunt ridicate și sechestrate în cadrul cauzelor penale grave, deosebit de grave și excepțional de grave, bunurile sechestrate vor fi vândute în baza unui contract de comision încheiat de către ARBI cu agenții economici care comercializează bunuri similare. Totodată, în cazul imposibilității contractării agenților economici sau neexecutării obligațiilor contractuale de către aceștia, bunurile se vor comercializa prin intermediul licitațiilor publice.

 

În situația în care bunurile sechestrate nu au fost vândute după organizarea a două licitații publice cu strigare, vânzarea lor are loc în cadrul licitațiilor publice cu diminuarea treptată a prețului inițial de vânzare sau, în cazul unui singur cumpărător, prin negocieri directe.

 

Licitația a doua cu strigare va avea loc dacă va înscris cel puțin un participant (actualmente aceasta se desfășoară numai dacă sunt înscriși cel puțin doi participanți), Comisia este în drept să vândă acestuia bunul solicitat la prețul inițial. Dacă participantul nu oferă acest preț, Comisia diminuează prețul. În cadrul licitației cu strigare/reducere, Comisia de licitație poate stabili pasul licitării care nu este mai mic de 1% din prețul de expunere, dar nu mai mare de 10%.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

977 vizualizări

Data publicării:

06 Iulie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

ARBI | SFS | bunuri infractionale | sechestrarea bunurilor | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon