Știri

Comerțul cu amănuntul și ridicata în anul 2020: cifra de afaceri

Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul de bunuri cu amănuntul în anul precedent s-a majorat în Republica Moldova cu 4,6% (în prețuri comparabile) față de indicatorii înregistrați la finele anului 2019 și au atins 61,7 mld. lei. În același timp, serviciile prestate populației, fiind puternic afectate de efectele pandemiei, au fost în diminuare cu 15,7% (în prețuri comparabile), constituind 18,8 mld. lei, denotă datele din Raportul lunar privind evoluția social-economică a RM elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii.
 

Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul de bunuri cu ridicata și serviciile prestate întreprinderilor a fost în scădere în 2020. Astfel, comerțul de bunuri cu ridicata s-a diminuat pe parcursul anului 2021 cu 5,6%, până la 107,7 mld. lei (în prețuri curente). Costurile serviciilor prestate întreprinderilor, de asemenea, au scăzut cu 15,5% și au însumat 39,3 mld. lei (în prețuri curente). În scădere a fost și cifra de afaceri în comerț, întreținere și reparație a autovehiculelor și motocicletelor – cu 18,1%, fiind la nivel de 9,4 mld. lei.

 

Experții consideră că factorii de bază ce au influențat activitatea comercială pe piața internă în 2020 au fost restrângerea sau sistarea temporară a activității unităților comerciale de bunuri și servicii, ca urmare a măsurilor de protecție a sănătății și de prevenire a răspândirii COVID-19; descreșterea cererii de servicii din partea populației din cauza pericolelor pentru sănătate generate de pandemie, cu excepția serviciilor prestate în domeniul sănătății, serviciilor în tehnologia informației. Situația a fost influențată negativ și de reducerea activității economice în sectoarele economiei naționale.

 

Totodată, creșterea veniturilor salariale în unele domenii de activitate a dus la restabilirea treptată a cererii față de bunuri din partea populației.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

901 vizualizări

Data publicării:

29 Martie /2021 07:59

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

comerţ | cifra de afaceri | mei | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon