Știri

Compensație bănească în schimbul biletului de tratament sanatorial

Persoanele ce au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl și colaboratorii subdiviziunilor de risc deosebit, care s-au îmbolnăvit de boală actinică și au devenit persoane cu dizabilități, precum și copiii acestora vor putea beneficia de compensație bănească, în cazul în care nu-și pot realiza dreptul la tratament balneo-sanatorial gratuit din cauza contraindicațiilor medicale.
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat și propune spre consultare publică  proiectul  de hotărâre de Guvern ce are ca scop sporirea protecției sociale a acestor persoane.
 

Potrivit Legii nr. 909/1992,  persoanele participante la lichidarea consecințelor de la Cenobîl, inclusiv copiii acestora, au dreptul anual la bilete balneo-sanatoriale. Totodată, pe parcusul anilor starea de sănătate a multor persoane s-a agravat, ceea ce nu le permite să-și realizeze dreptul oferit.

 

Totodată, în nota informativă la proiect ministerul comunică despre faptul că tratamentul sanatorial este indicat în fază de remisiune a maladiilor, iar certificatele medicale confirmă că maladiile acestui grup au evoluat și necesită un alt tip de tratament. Respectiv, persoanele care au contraindicații medicale pentru tratamentul balneo-sanatorial nu beneficiază nici de bilet gratuit, nici de compensație bănească în schimb.

 

Potrivit informațiilor CNAS, la 1 noiembrie 2020, numărul potențialilor beneficiari de compensație este de 24 de persoane.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Sănătăţii

443 vizualizări

Data publicării:

24 Noiembrie /2020 07:59

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon