Știri

Conferința de contabilitate și Audit A&A CON'21 - ziua a doua

Lecția pe care noi cu toții am învățat-o în perioada pandemiei este că succesul stă de partea celor care acceptă schimbările, sunt flexibili și se adaptează la noile provocări. Rolul Publicației Periodice „Monitorului Fiscal FISC.md” a fost unul substanțial în această perioadă complicată, pentru că le-am adus la cunoștință contribuabililor schimbările care au fost impuse, deciziile autorităților în contextul stării de urgență, toate actele adoptate de la etapa de proiect până la intrarea în vigoare a legilor, a menționat directorul P.P. ”Monitorul fiscal FISC.md”, Rodica Musteața-Staci, în cadrul conferinței de contabilitate și Audit A&A CON'21.

Directorul publicației a adăugat că am putut fi alături de contribuabili în această perioadă datorită colaborării active cu Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Finanțelor, Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, Camera Americană de Comerț, Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști, precum și datorită autorilor noștri, care au găsit timp pentru a ne oferi articole practice necesare businessului. Acestea se referă la programul de rambursare a TVA, subvenționarea plăților salariale, prelungirea termenului de subvenționare pentru entitățile ce au instituit șomaj tehnic și/sau staționare, modul de subvenționare a dobânzilor la creditele bancare, susținerea acordată de stat pentru atenuarea efectelor pandemiei, sistarea activității de antreprenoriat pe perioada stării de urgență, moratoriul asupra controlului de stat și alte aspecte practice cu care am venit în suportul mediului de afaceri.

 

Pandemia a fost o provocare care s-a transformat în oportunități și ne-a permis să valorificăm ideile și propunerile contabililor și auditorilor. Astfel, în această perioadă am elaborat ediția „Acte normative de reglementare a contabilității în sectorul corporativ”, care  include Legea contabilității și raportării financiare, Standardele Naționale de Contabilitate (SNC), Indicațiile metodice și Planul general de conturi contabile, precum și Catalogul mijloacelor fixe, care a fost editat în contextul marcării a 10 ani de activitate ai Publicației, a comunicat Rodica Musteața-Staci.
 

În același timp, în cadrul panelului dedicat provocărilor în contabilitate, Nina Ghenciu, șef adjunct al Direcției generale administrare contribuabili mari, Serviciul Fiscal de Stat, a vorbit despre cele mai frecvente constatări ale controalelor fiscale pe partea de contabilitate, cum ar fi încălcarea prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 744 cu privire la prețurile de comercializare a produselor social importante.

 

De asemenea, se constată nerespectarea prevederilor art. 4 din Codul fiscal, potrivit căruia, dacă un tratat internaţional care reglementează impozitarea sau include norme care reglementează impozitarea, la care Republica Moldova este parte, stipulează alte reguli şi prevederi decât cele prevăzute de legislaţia fiscală, se aplică regulile şi prevederile tratatului internațional.

 

Colaborarea cu universitățile ce instruiesc contabili este foarte importantă, pentru a contribui la facilitarea accesului în profesie și la îmbunătățirea calității predării și, respectiv, a raportării financiare, a menționat Svetlana Platon, World Bank Center of Financial Reporting Reform.

 

Pe parcursul zilei a doua a conferinței participanții au avut ocazia să participe la discuții ce vizează provocările în contabilitate și audit, raționamentul profesional al contabilului, regulile ce țin de prevenirea și combaterea spălării banilor, precum și despre controlul extern al activității de audit din perspectiva regulatorului național și a companiei auditate.

 

Despre prima zi a conferinței

 

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

947 vizualizări

Data publicării:

02 Aprilie /2021 14:50

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

Contabilitate | Audit | Monitorul Fiscal

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon