27
04 2016
785

Cooperare moldo-română în domeniul agriculturii

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama și omologul român Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României, au semnat un Plan de acțiuni privind cooperarea moldo-română în domeniul agriculturii.

Documentul materializează Acordul bilateral semnat la 31 august 1999 între România și Republica Moldova și urmărește consolidarea relațiilor din domeniul agricol dintre cele două state pe mai multe sectoare.

Părțile s-au angajat să creeze un grup mixt de lucru în domeniul agriculturii, industriei alimentare şi dezvoltarea rurală, care periodic se va reuni, alternativ în Republica Moldova şi România, pentru a analiza evoluțiile înregistrate în colaborarea dintre Părţi, precum şi a identifica noi domenii şi activități de cooperare bilaterală. Domeniile de cooperare vizate în Planul de acțiuni sunt:

  • vegetal, protecția plantelor și industrie alimentară;
  • veterinar şi siguranța alimentară, în principal a produselor de origine animală;
  • cercetare și formare profesională;
  • viticultură şi vinificație;
  • agricultura ecologică.


Planul de acțiuni mai vizează alte domenii precum expertiză privind agențiile de plăți, relații internaționale și afaceri europene.

Documentul a fost semnat la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României, în cadrul vizitei de lucru la București a Ministrului Eduard Grama, care a avut loc în perioada 25-26 aprilie. La invitația omologului român Achim Irimescu, Ministrul a participat la Conferința Internațională „How can the EU generate a virtuous circle in the Black Sea Region: the case of food and energy security” (Cum poate UE să genereze un cerc virtuos în regiunea Mării Negre — cazul securității alimentare și energie).

Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Marcel Bogdan Pandelică, Președintele Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor, cu Vladimir Rakhmanin, Asistentul Directorului General al FAO, Reprezentant Regional al FAO în Europa şi Asia Centrală, cu Vassil Groudev, Viceministrul Agriculturii al Bulgariei, și cu Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al României.


via | www.maia.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.