02
12 2021
179

Costurile de depozitare la determinarea valorii în vamă

Luarea în considerare a costurilor de depozitare în scopul evaluării în vamă necesită o determinare precisă a naturii acestor plăți, și anume: modul, locul și de către cine au fost suportate. Acest aspect este dificil și deseori operatorii economici se confruntă cu anumite situații complexe, pentru care soluțiile pot fi diferite, în funcție de fiecare caz în parte.
 
În ediția din decembrie a revistei „monitorul fiscal FISC.md” venim cu articolul Mariei Bîrcă „Costuri de depozitare și tranzacții complexe de import”, în care autorul analizează cel mai frecvent abordate subiecte referitoare la costurile de depozitare și tranzacțiile complexe (o valoare unică pentru un grup de mărfuri), cu studiu de caz și concluzii finale.

 

Exemplificarea situațiilor este bazată pe comentariile Comitetului tehnic de evaluare al Organizației Mondiale a Vămilor (OMC), care vin cu explicarea unor termeni și cu soluții concrete pentru situații mai complicate de evaluare a mărfurilor importate.

 

Autorul atrage atenția că situațiile de stocare/păstrare a mărfurilor la depozit pentru care pot apărea dificultăți de evaluare includ următoarele situații:

- mărfurile sunt depozitate în străinătate la momentul vânzării lor pentru export în țara de import;

- mărfurile sunt depozitate după cumpărare, dar înainte de a fi exportate în țara de import;

- mărfurile sunt plasate în depozit în țara de import până la punerea în liberă circulație;

- mărfurile plasate temporar în depozit înainte de transportare.

 

Deși lista situațiilor analizate nu este exhaustivă, exemplele reflectate în articol prezintă principiile generale pentru gestionarea depozitării și a costurilor asociate. Incontestabil, fiecare caz trebuie luat în considerare împreună cu circumstanțele însoțitoare. Care sunt acestea, aflați din ediția din decembrie a „monitorului fiscal FISC.md”.

 

Reiterăm, articolul va fi disponibil doar pentru deținătorii unui abonament oferit de PP „Monitorul Fiscal FISC.md”. Cel potrivit pentru Dvs. poate fi selectat aici.

Totodată, recomandăm să examinați și alte articole semnate de Maria Bîrcă.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.