25
02 2016
1706

Declarația precompletată, în ajutorul contribuabililor

Contribuabilii, persoane fizice pot utiliza pentru prezentarea Declarației privind impozitul pe veniturile obținute în 2015, un instrument, ce s-a dovedit a fi foarte util în campania precedentă de prezentare a declarațiilor din anul trecut.

Este vorba de declarația precompletată, care precum a menționat Parascovia Cebotarenco, sefa secției impozite directe, Direcția generală Metodologia Impozitelor și Taxelor a IFPS, poate fi solicitată de către contribuabili la inspectoratele fiscale teritoriale, unde sunt deserviți, prezentând actul de identitate.

In anul 2015 a fost implementată cea de-a doua fază a acestui instrument, ce permite generarea unei declarații în baza datelor disponibile în sistemul informațional al Serviciului Fiscal de Stat.

Instrumentul este preluat din practicile europene, în special al țărilor scandinave, fiind o premieră pentru statele Europei de Est și spațiului postsovietic.

Potrivit datelor IFPS, Declarația precompletată a diminuat considerabil timpul rezervat pentru deservirea contribuabililor în partea ce ține de completarea Declarației cu privire la impozitul pe venit al persoanelor fizice, contribuind, totodată, la sporirea nivelului de conformare voluntară a acestora.

Astfel, în anul 2015 comparativ cu 2014, numărul declarațiilor depuse în termen, adică până la 25 martie, de către contribuabili a crescut cu circa 20 la sută (plus 24 mii de declarații), iar volumul încasărilor cu circa 28%, nivelul de încasare față de cel preconizat, fiind depășit cu 66,3%.

Totodată, luând în considerație faptul, că declarațiile precompletate conțin QR cod, timpul de procesare ulterioară a acestora s-a diminuat de 3 ori, de la 79 secunde pentru o declarație la 25 secunde.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.