21
03 2016
1100

Declarația precompletată, în topul preferințelor contribuabililor, persoane fizice

Campania de prezentare a declarațiilor privind veniturile obținute în 2015 se desfășoară în ritm normal de lucru, fără incidente, a menționat într-un interviu seful IFPS Sergiu Pușcuță.

Monitorizăm zilnic numărul de declarații prezentate. Pînă la 18 martie au fost depuse 95 181 de declarații față de 93 493 de declarații, depuse la această dată în campania precedentă. Deci, plus un număr de 1 688 declarații,- a precizat șeful IFPS.

Pușcuță a reamintit că există mai multe modalități de depunere a declarațiilor. Pe suport de hîrtie, declarația electronică și declarația precompletată.

Din numărul total de declarații prezentate circa 63 mii sunt declarații precompletate. Pe suport de hîrtie au fost prezentate sub 30 de mii declarații, față de 54 mii de declarații depuse pe suport de hîrtie în campania din anul trecut la această dată.

Declarația precompletată se bucură de mare popularitate printre contribuabilii persoane fizice, ceea ce face dovada că SFS a nimerit cu acest serviciu, care este așteptat și binevenit pentru contribuabili, a relevat Pușcuță.

Șeful IFPS a specificat că nu este simplu ca Fiscul să ofere contribuabililor acest serviciu. Necesită să fie procesate o multitudine de date primite de la agenții economici privind veniturile achitate persoanelor fizice. Este un volum mare de lucru.

În 2007, de exemplu, procesul de prelucrare a acestor date era finalizat în luna iulie. În prezent, procesarea datelor se efectuează mult mai rapid, viteza de prelucrare a datelor a crescut foarte mult, astfel ca la începutul lunii martie noi suntem în măsură să oferim declarația precompletată contribuabililor. Nu mai este necesar ca ei să meargă pe la diferite instituții și organizații ca să adune certificatele despre veniturile care le-au fost achitate, — a relevat Sergiu Pușcuță.

În următoarea etapă vom lucra ca declarația precompletată să poată fi remisă contribuabililor în format electronic. De asemenea, un obiectiv este de a mediatiza printre contribuabilii, persoane fizice avantajele semnăturii electronice. În prezent semnătura electronică este utilizată mai mult de către persoanele juridice. Ne gîndim cum s-o facem și sunt cîteva idei în acest sens, a adăugat șeful IFPS.

Persoanele juridice au depus pînă la 18 martie 10 692 de declarații privind veniturile obținute în 2015. Potrivit datelor prealabile ale IFPS, numărul declarațiilor depuse de către persoanele juridice se va situa la nivelul celui din campania precedentă.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.