11
12 2020
539

Dezvoltarea antreprenoriatului social: plan de acțiuni

Autoritățile planifică să introducă în Codul fiscal scutirea de la plata impozitului pe imobil deținute de către întreprinderea socială de inserție, în scopul promovării și încurajării acestui sector. Acțiunea este inclusă în proiectul Programului Național de Dezvoltare  a Antreprenoriatului Social pe anii 2021-2025.
 
Proiectul  de hotărâre pentru aprobarea Programului a fost inclus pe agenda ședinței secretarilor generali din 10 decembrie curent.
 
Astfel, Programul conține patru obiective specifice:
  • promovarea și dezvoltarea unei culturi a antreprenoriatului social în rândul populației,
  • crearea unui cadru legislativ favorabil antreprenoriatului social,
  • facilitarea accesului la piață a sectorului și
  • îmbunătățirea competențelor profesionale în domeniul antreprenoriatului social.

 

Pentru realizarea programului autoritățile propun și un Plan de acțiuni, care conține circa 30 de măsuri, printre care:

  • Declararea oficială a lunii mai „Luna Antreprenoriatului Social”
  • Promovarea întreprinderilor sociale de inserție în rândul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă
  • Centralizarea impactului social și economic declarat de către întreprinderile sociale în rapoartele anuale de activitate
  • Introducerea achizițiilor rezervate de la întreprinderi sociale de inserție și unități protejate
  • Introducerea în programele de studii superioare de licență a unui curs de inițiere economică și financiară „Bazele antreprenoriatului social”
  • Implementarea Programului Național de finanțare și mentorat pentru start-upuri/ întreprinderi sociale existente.

 

Pentru implementarea Planului de acţiuni, conform estimărilor efectuate, vor fi necesare resurse financiare în valoare de 36200 mii lei din bugetul de stat. Pentru implementarea acţiunii privind dezvoltarea unui program național de finanțare și mentorat pentru start-upuri/întreprinderi sociale existente, potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2021, este prevăzută alocarea sumei de 1000 mii lei, iar pentru anii 2022-2023 se preconizează alocarea din buget a câte 5000 mii lei, iar pentru anii 2024-2025 – câte 10000 mii lei.

 

Antreprenoriatul social a cunoscut o dezvoltare accelerată la nivel internațional şi în mai multe state ale Uniunii Europene, însă este un concept relativ nou pentru țara noastră. Deşi există câteva experiențe de succes, acestea au fost, în mare parte, inițiate şi dezvoltate exclusiv prin contribuția donatorilor externi, în majoritatea cazurilor societățile comerciale vizate au fost create de asociații obștești. Conform raportului „Evoluții recente ale Economiei Sociale în Uniunea Europeană”, în Europa funcționează peste 2,8 mil.  întreprinderi în economia socială, reprezentând 10% din afacerile din UE, în care activează peste 13,6 mil. de persoane.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.