Știri
Digitalizarea economiei: realizări și noi propuneri
Progresele în procesul de implementare a Foii de parcurs pentru impulsionarea digitizării economiei naționale și dezvoltării comerțului electronic (pachetul de digitalizare a economiei), precum și noile propuneri pentru elaborarea Pachetului digitalizării nr.2, au fost prezentate astăzi, 18 iunie, în cadrul unei ședințe desfășurate pe platforma Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.
Reamintim că, în luna iulie 2020, Ministerul Economiei și Infrastructurii a aprobat Foaia de parcurs, scopul acesteia fiind facilitarea interacțiunii la distanță și promovarea serviciilor digitale pentru mediul de afaceri, stimularea utilizării comerțului electronic de către companii și consumatori, simplificarea procedurilor vamale la exportul online, stimularea serviciilor poștale și de curierat, promovarea și atragerea în țară a platformelor naționale și internaționale de comerț electronic.
Potrivit șefului Secretariatului Consiliului Economic, Ion Lupan, procesul de colectare a următoarelor propuneri privind digitalizarea economiei este un proces perpetuu. La moment părțile implicate în acest proces sunt antrenate în elaborarea următorului pachet de digitalizare a economie, care va permite înregistrarea afacerii la distanță de către antreprenori și operarea modificărilor în actele de constituire, precum și utilizarea pe larg semnăturii electronice.
La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu, a menționat că versiunea actuală a pachetului vine să elimine cele mai importante constrângeri identificate în procesul digitalizării economiei naționale. Totodată, secretarul de stat a reconfirmat suportul ministerului în promovarea mecanismelor de digitalizare a economiei, invitând sectorul asociativ, partenerii de dezvoltare și alte părți interesate să vină cu noi propuneri ce vor fi integrate în următorul pachet de acte normative.
Potrivit datelor prezentate în cadrul ședinței, până la momentul actual din cele 37 de acțiuni ale foii de parcurs, au fost realizate 8 măsuri ce țin de elaborarea studiilor privind serviciile de plată electronică, economia fără numerar, piața serviciilor poștale și de curierat, regândirea rolului operatorului poștal universal etc.
Alte 8 acțiuni lansate, dar cu efect continuu, țin de instruirea și suportul pentru digitalizarea IMM-urilor, asigurarea MPay pentru toate serviciile publice, consolidarea Fintech, protecția consumatorilor etc.
Proiectul ce se referă la pachetul digitalizării economiei nu a fost prezentat și aprobat de Parlament, astfel, o parte din acțiuni ce vizează actele permisive, armonizarea legislației naționale în domeniul protecției datelor cu caracter personal, semnătura digitală urmează a fi realizate după aprobarea modificărilor în legislație.
În proces de realizare sunt alte 10 măsuri ce vizează facilitățile fiscale e-Commerce, accesibilitate oferte bănci, marketplace-uri pentru IMM-uri, automatizare trimiteri poștale, taxe locale, brokeraj eExport.
În lipsă de progres/nerealizate sunt 4 acțiuni ce vizează taxele vamale pentru export, presatorii internaționali de plată electronică și acces la platformele internaționale e-Commerce.
Participanții la discuții a menționat că acțiunile incluse în Foaia de parcurs privind digitalizarea economiei ar putea fi încadrate ulterior într-o Strategie națională pentru digitalizarea economiei în țara noastră.
1184 vizualizări
Data publicării:
18 Iunie /2021 14:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
Consiliul Economic | digitalizare | economia digitala | monitorul.fisc.md
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.