23
09 2014
1246

FAO susţine sectorul de siguranţă a alimentelor în Moldova

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în comun cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), au lansat Proiectul „Suport la fortificarea sectorului de siguranţă a alimentelor”. Proiectul a fost negociat pe un termen de 2 ani, iar obiectivul general este consolidarea sectorului siguranţei alimentelor, ajustarea legislaţiei naţionale şi a standardelor de producere a alimentelor la cele internaţionale. Proiectul a fost lansat printr-un atelier de muncă, acesta va fi urmat de două zile de cursuri pentru specialiştii implicaţi în procesul de supraveghere şi monitorizare a calităţii alimentelor. Viceministrul Agriculturii, Gheorghe Gaberi, a remarcat că siguranţa alimentelor este un domeniu vast, care necesită mare atenţie. Oficialul mai afirmă că piaţa UE este foarte strictă în ceea ce ţine de siguranţa alimentelor şi, după ce Moldova şi UE au creat Zona de comerţ liber, produsele naţionale trebuie să corespundă standardelor europene de calitate. Ion Sula, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), a specificat că a fost lansat un proiect important pentru instituţia pe care o conduce, dar şi pentru întreaga ţară.
Menţionez că ANSA este unul din beneficiarii de bază ai proiectului. Proiectul este axat pe transferul de experienţă de la colegii din UE, dar şi pe gestionarea riscurilor sistemului de trasabilitate deja implementat de ei. Este important ca toţi consumatorii, atât cei locali, cât şi cei de pe pieţele străine, să cunoască unde s-a produs alimentul, cum a fost transportat şi în ce condiţii a fost comercializat. Sunt sigur că experienţa ne va ajuta să dezvoltăm ANSA, a subliniat Ion Sula.
Proiectul este susţinut financiar de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie, care oferă 400 de mii de dolari.

via www.tv7.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.