Știri

FGDSB a majorat rata vărsământului obligatoriu pentru anul 2022

Сonsiliul de administraţie al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar (FGDSB) a aprobat rata procentuală aplicată la calcularea vărsământului obligatoriu anual pentru anul 2022. Aceasta a fost majorată de la 0,0179% din suma totală a depozitelor garantate înregistrate în bilanţul fiecărei bănci pentru anul 2021 până la 0,0195% în anul viitor.
 
Amintim, vărsământul obligatoriu anual se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor curente prevăzute de bugetul FGDSB și se achită de către băncile licențiate la sfârșitul fiecărui an în vederea utilizării acestor mijloace pe parcursul anului următor de gestiune.
 

Protecția deponenților (persoanelor fizice și juridice de drept privat, rezidente și nerezidente), precum și contribuirea la stabilitatea financiară a țării prin asigurarea onorării la timp a depozitelor garantate și acumulării resurselor necesare pentru rezoluția băncilor sunt principalele obiectivele ale FGDSB. Acesta garantează depozitele constituite în monedă națională și în valută străină în băncile licențiate din RM.

 

În cazul în care depozitele unei bănci devin indisponibile, FGDSB garantează onorarea acestora fiecărui deponent în limita plafonului de garantare, care la momentul actual constituie 50000 lei și a fost aprobat prin Hotărârea nr. 03/4/2019 a Consiliului FGDSB. Reamintim, plafonul de garantare reprezintă mărimea absolută garantată a depozitelor unui deponent într-o bancă.

 

La situația din 30 septembrie 2021 suma resurselor disponibile ale FGDSB constituia 779,77 mil. lei, ale depozitelor garantate – 16,941 mld. lei, iar ale depozitelor onorate – 50,249 mil. lei.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

569 vizualizări

Data publicării:

29 Noiembrie /2021 07:58

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

garantarea depozitelor | FGDSB | rata anuală | banca comerciala

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon