03
05 2017
415

FMI: Creşterea economică a revenit în Moldova

Consiliul de Directori Executivi al FMI a finalizat prima evaluare a Programului Republicii Moldova, apreciind progresele autorităților de la Chișinău. Astfel, a fost aprobată o nouă tranșă de împrumut, în valoare de circa $21,5 mil., pentru ţara noastră.

Potrivit concluziilor organizației financiare internaționale, Programul convenit între părţi se implementează conform planului, creşterea economică a revenit și autorităţile sunt concentrate pe gestionarea sănătoasă a economiei. Totodată, continuă acțiunile de reabilitare a sistemului financiar-bancar, iar reformele structurale avansează.

Eforturile depuse au contribuit la consolidarea stabilităţii financiare și s-a înregistrat o relansare a creşterii economice. În 2017 se prognozează o creştere economică de 4,5 la sută, deci mai mare decât s-a prognozat anterior, afirmă experții FMI.

În acelaşi timp, politica monetară este axată pe menținerea stabilității prețurilor, în timp ce politica bugetar-fiscală urmărește asigurarea sustenabilității și crearea spațiului necesar pentru acoperirea cheltuielilor prioritare.

Amintim că pe 7 noiembrie 2016, Guvernul și FMI au semnat un Acord de colaborare pe trei ani, susţinut prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare extinsă. Republica Moldova a primit o linie de credit de aproximativ $179 mil., prima tranșă în valoare de $35 mil. fiind alocată imediat după semnarea acordului.

via | www.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.