Știri
Forumul „Femei pentru femei”
Circa 350 de femei antreprenoare din Republica Moldova au participat sâmbătă, 14 decembrie, la cea de-
a V-a ediție a Forumului Anual al Femeilor din Moldova,
organizat de Platforma Națională a Femeilor (PNFM) în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).Genericul ediției din acest an este
„Femei pentru femei” și au avut scopul de a contura rolul asocierii femeilor, precum și de a identifica soluții pentru provocările acestora în activitatea antreprenorială și în viața socială.
Oaspete de onoare a Forumului Anual al Femeilor din Moldova a fost prim-ministrul
Ion Chicu, care a venit cu un mesaj de încurajare și susținere pentru femeile de afaceri din Republica Moldova.
„Antreprenoriatul feminin din Moldova are, indiscutabil, un imens potențial. În ultimii ani, mediul de business feminin s-a dezvoltat, femeile au devenit interesate de tendințele din business identificate la nivel internațional și vor să afle ce înseamnă leadership în noua economie. Însă este nevoie de mai mult curaj și suport pentru ca femeile de afaceri să îndrăznească să devină modele de succes în și mai multe domenii”, a declarat Ion Chicu.
Iulia Costin, directorul general ODIMM și președintele PNFM, a subliniat faptul că femeile sunt pe an ce trece tot mai active în orice domeniu de activitate și obțin rezultate de excelență. „De 7 ani, împreună cu membrii Platformei, dezvoltăm și susținem mediul de afaceri feminin din Moldova atât la nivel național, cât și internațional. Femeile au evoluat mult în domeniul competențelor, au crescut și au înregistrat performanțe. Astăzi am pus accentul pe antreprenoriatul feminin în Moldova, probleme și modele de femei antreprenoare care au reușit să facă față provocărilor”, a menționat Iulia Costin.
Femeile antreprenoare din Moldova au și susținerea din partea Uniunii Europene. Gintautas Baranauskas, vicedirector din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a reiterat faptul că egalitatea de gen și abilitarea femeilor au fost și rămân aspectele-cheie în politicile Uniunii Europene, inclusiv în cadrul politicilor de dezvoltare și cooperare.
“Numărul femeilor în domeniul businessului este în creștere și trebuie sporit în continuare. Pentru a accelera acest proces, noi oferim finanțare prin Programul național “Femei în afaceri” implementat de ODIMM, în cadrul căruia 113 femei antreprenoare au beneficiat de granturi în ultimii doi ani. Asta înseamnă că 113 femei și-au materializat ideile și au contribuit la bunăstarea familiilor lor. Femeile pot să beneficieze atât de granturi, cât și de consultanță și de alte proiecte de suport a IMM-urilor finanțate de UE, care sunt implementate de ODIMM și de alte instituții financiare internaționale”, a declarat diplomatul european.
Anna Akhalkatsi, directorul Biroului Băncii Mondiale pentru Moldova, Europa și Asia Centrală, a dat asigurări că instituția pe care o reprezintă va oferi susținere antreprenoriatului feminin pentru a rezolva atât problema egalității de gender, cât și de a reduce migrația.
Iuliana Drăgălin, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, a dat asigurări că autoritățile vor susține în continuare inițiativele menite să crească numărul femeilor în afaceri.
Lucreția Ciurea, ofițer de monitorizare și evaluare UN WOMEN, a subliniat că misiunea Organizației Națiunilor Unite este de a susține drepturile omului și egalitatea de gen.
La Forum au fost prezentate rezultatele unui exercițiu practic privind avantajele asocierii femeilor, care s-a desfășurat pe 7 decembrie, la care au participat 130 de femei și au fost improvizate 3 modele de asociații cu pachete concrete de servicii pentru membrii săi.
Forumul Anual al Femeilor, tradițional, a reunit persoane din diferite domenii de activitate: reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, mediul de afaceri, parteneri de dezvoltare naționali și internaționali, asociații de business, societatea civilă etc.
Evenimentul a găzduit și tradiționala „Gala Antreprenoriatului Feminin”, care celebrează excelența femeilor în societate. În cadrul evenimentului șapte femei de afaceri au fost premiate: Angela Sobol, Valentina Geamănă (Produs nou pe piață), Vasilcenco Olga, Angela Chicu (Start-up inovativ), Ivanenco Aliona, Victoria Novac (Inițiative sociale) și Ludmila Catlabuga (Femeia Anului).
via | odimm.md
1423 vizualizări
Data publicării:
16 Decembrie /2019 09:51
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
ODIMM | femei in afaceri | monitorul.fisc.md
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.