16
09 2017
1883

Granturi pentru dezvoltarea afacerii

Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare continuă programele menite să ajute antreprenorii din Republica Moldova să-și dezvolte afacerile. Unul din acestea vine să ofere expertiză din partea consultanților locali și internaționali în domenii precum strategie, marketing, organizare, tehnologie, management al calității și financiar, eficiență energetică și mediu.

Pentru proiectele cu implicarea consultanților locali, BERD finanțează jumătate din sumă.

Suma maximă aici este de 10 mii de euro. Proiectele cu implicarea experților străini costă mul mai mult, de obicei 50 — 60 de mii de euro și atunci companiei i se cere un aport de circa 12% din costul total al proiectului, a declarat managerul de țară Veronica Arpintin.

Proiectul este implementat în țara noastră din anul 2005. Până în present, de acesta au beneficiat aproape 800 de antreprenori. Chiar dacă suma grantului de care pot beneficia pentru consultanță externă este mult mai mare, cei mai mulți dintre antreprenori optează pentru o consultanță din partea experților locali.

Lipsa unei viziuni clare, unde vrea să ajungă compania în următorii ani, lipsa unui plan de afaceri îi face să opteze pentru expertiza locală. Atrăgând consultanță international, trebuie să știi pentru ce anume chemi expertul și ce probleme urmează să soluționați împreună, a precizat coordonatorul de proiect Ion Serbușca.

În context, managerul de țară BERD a menționat că pentru asistență sunt eligibile toate companiile din RM, cu excepția sectoarelor unde BERD deja activează, a industriei militare și a producătorilor de băuturi alcoolice tari.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare oferă consultanță în afaceri întreprinderilor mici și ijlocii din 25 de țăridin Europa de Sud-Est, Africa de Nord și Asia Centrală.

Pentru detalii suplimentare accesați pagina


via | agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.