17
06 2020
1097

„Gropile de împrumut” vor fi exploatate legal

Parlamentul a adoptat modificarea art. 74 din Codului funciar, prin care se facilitează alocarea terenurilor pentru „gropile de împrumut” și întoarcerea ulterioară a terenurilor în circuitul agricol.

Amendamentul soluționează problema extragerii până la o adâncime de 5 metri a rocilor sedimentare neconsolidate de argilă, argilă nisipoasă, nisip argilos pentru construcția terasamentului drumurilor, ținând cont că doar pentru implementarea proiectelor de reabilitare, modernizare și construcție a drumurilor aflate în lucru sunt necesare circa 3,66 mil. m3 de roci. Conform prevederilor normative tehnice în vigoare, construcția rambleurilor, terasamentelor se efectuează din pământuri excavate din gropile de împrumut.

 

Modificarea facilitează alocarea terenurilor pentru gropile de împrumut, va simplifica procedurile pentru Autoritățile Publice Locale, care au nevoie de utilizarea pământului pentru construcția sau restabilirea barajelor, combaterea eroziunilor și alunecărilor de teren”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

 

Până în momentul de față, pentru obținerea permisiunii de excavare a pământului la construcția rambleurilor era necesară o perioadă de timp îndelungată, fapt ce tergiversa termenele contractuale de executare a lucrărilor rutiere și putea conduce la ratarea mijloacelor financiare alocate de donatorii internaționali. Acum drumurile, căile ferate și digurile vor fi construite și reparate mult mai repede, deoarece gropile de împrumut vor fi exploatate în condiții legale.

 

Amintim că, în Republica Moldova, cu susținerea partenerilor de dezvoltare, se implementează un vast program de îmbunătățire a peste 400 km de drumuri naționale de importanță majoră. În anul 2020 au fost lansate licitații pentru reabilitare și modernizarea a altor 300 km de drumuri.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.