Știri
Guvernul consideră discutabil impactul proiectului de creare a capitalului familial
În Monitorul Oficial de astăzi, 13 aprilie 2018, a fost publicat avizul Guvernului la proiectul de lege privind capitalul familial. Proiectul, propus de un grup de deputați, are drept scop susţinerea familiilor cu copii şi propune acordarea unei prestaţii sociale unice pentru copiii născuţi în familie, precum şi pentru copiii adoptaţi, fiind definită drept capital familial, valoarea căruia va depinde de numărul copiilor minori proprii sau adoptivi crescuţi şi educaţi la acel moment în familia nou-născutului.
Guvernul nu susține inițiativă dată, iar ca argument se invocă faptul că cadrul normativ național deja reglementează tipurile şi cuantumul prestaţiilor adresate familiilor cu copii, prin Legea privind prestaţiile sociale pentru copii, ce stabileşte prestaţiile sociale în scopul asigurării unui sprijin financiar minim din partea statului la naşterea copilului, pentru îngrijirea acestuia și pentru creşterea copiilor gemeni. În acest context, se consideră inoportună adoptarea unui nou act legislativ care va stabili modul şi condiţiile de susținere a familiilor cu copii.
Totodată, Guvernul consideră discutabil și impactul capitalului familial prevăzut de proiect, având în vedere că, în medie, fiecărui copil îi vor reveni 4,6 lei pe zi, începând cu vârsta de 3 ani.
În actualele condiții sociale și economice, acordarea capitalului familial în baza principiului universalității nu este cea mai bună opțiune, în timp ce există suficiente opțiuni de a utiliza suma de peste 870 mil. lei anual, prevăzută ca cheltuieli pentru realizarea proiectului mai eficient – prin investiții în dezvoltarea și sănătatea copiilor în primii ani de viață, prin investiții în sistemul de educație și sănătate, prin creșterea gradului de acoperire cu suport financiar a familiilor cu copii afectate de sărăcie, prin finanțarea programelor de locuințe accesibile pentru familiile tinere, se spune în avizul Guvernului.
Proiectul, elaborat în luna februarie 2018, prevede că suma capitalului familial la nașterea primului copil este de 3 salarii medii pe economie pentru anul precedent, pentru al doilea copil – 5 salarii medii pe economie, iar pentru al treilea și mai mulți – 7 salarii medii pe economie. Pentru implementarea proiectului, autorii prevăd necesitate alocării mijloacelor financiare de la bugetul de stat în sumă de 873, 3 mil. lei.
Totodată, în Monitorul Oficial mai este publicat un alt aviz negativ la un alt proiect care prevede acordarea indemnizațiilor familiilor cu mulți copii. Proiectul, elaborate de același grup de autori, are drept scop susţinerea familiilor şi propune acordarea indemnizaţiei lunare familiilor care au 3 şi mai mulţi copii cu vârsta între 3 şi 18 ani. Mărimea indemnizaţiei lunare pentru fiecare copil ar urma să constituie 10% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul următor.
În acest caz, de asemenea, se menționează că legislația conține prevederi în acest sens și se consideră inoportună adoptarea unui nou act legislativ care va stabili modul şi condiţiile de acordare a indemnizaţiilor adresate familiilor cu mulţi copii.
Guvernul mai menționează că inițiativa legislativă nu ţine cont de situaţia economică a fiecărei familii, dat fiind faptul că art. 2 din proiect prevede că beneficiază de dreptul la prestaţie socială indiferent de situaţia materială a familiilor care au la creştere, educaţie şi întreţinere 3 şi mai mulţi copii.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
1590 vizualizări
Data publicării:
13 Aprilie /2018 12:31
Catalogul tematic
Asigurare socială de stat | Noutăți
Etichete:
guvern Moldova | prestatii sociale | capital | familii | indemnizatie
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.