Știri

Guvernul susține cerințele creditării responsabile

Guvernul a oferit aviz pozitiv proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați în Parlament și care are drept scop reducerea prejudiciul cauzat consumatorilor și efectelor sociale negative care decurg din supraîndatorare și spiralele datoriilor. Totodată, Executivul a venit cu un șir de recomandări de îmbunătățire a prevederilor din document.
 
Documentul examinat în cadrul ședinței Guvernului de ieri, 2 martie, prevede un șir de completări la Legea nr. 202/2017 privind activitatea băncilor, Legea nr. 1/2018 cu privire la organizațiile de creditare nebancară și Legea nr. 139/2007 asociațiilor de economii și împrumut care, în condițiile aprobării inițiativei în redacția propusă, vor reglementa cerințele de creditare responsabilă.

 

Astfel, se propune ca înainte de încheierea unui contract de credit, banca să evalueze bonitatea beneficiarului creditului pe baza „informațiilor suficiente primite de la beneficiar și prin verificarea registrelor și sistemelor de informații utilizate pentru evaluarea bonității și a altor probe”. Totodată, dobânzile, penalitățile și orice alte comisioane de întârziere la plată nu vor putea fi percepute de la beneficiarul creditului, dacă, în cazul în care banca, fără vina beneficiarului creditului, a evaluat incorect bonitatea beneficiarului creditului. Se preconizează că indicatorii de creditare responsabilă și cerințele privind evaluarea bonității vor fi stabilite de către autoritatea de supraveghere.

 

Proiectul mai stabilește și cerințele privind costul total al creditului care, în opinia autorilor, trebuie să fie rezonabil, să respecte cerințele practicii comerciale corecte și să nu denatureze echilibrul dintre beneficiarul creditului și bancă. Conform inițiativei, se va considera că costul total al unui credit nu respectă cerințele stabilite atunci când rata dobânzii de credit specificată în contractul de credit va fi mai mare de 50%, iar toate celelalte cheltuieli (comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plată) care vor include în costul total al creditului, cu excepția dobânzii, pe o zi de credit var fi mai mare decât 0,04% din suma totală a creditului.

 

În cazul aprobării proiectului, instanța de judecată va fi în drept să reducă costul total al creditului după aprecierea naturii relației contractuale dintre părți, a valorii obligației, a costurilor băncii, a circumstanțelor încheierii contractului de credit și a altor circumstanțe relevante.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

977 vizualizări

Data publicării:

03 Martie /2022 07:57

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

creditare | proiect de lege | guvern Moldova | initiativă legislativă

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon