Știri
Guvernul susține mecanismul „garanției de portofoliu”
Proiectul ce prevede completarea Legii nr.179/2016 cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii, (inițiativă legislativă înaintată de un grup de deputați) ce vine cu un nou mecanism de garantare a creditelor pentru IMM-uri emise de către Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) gestionat de ODIMM, a primit avizul pozitiv al Guvernului în cadrul ședinței din 9 martie 2022.
Astfel, autorii inițiativei propun suplinirea Legii nr. 179/2016 cu noțiunea „garanție de portofoliu” care va reprezenta angajamentul prin care o instituție care gestionează fondurile de garantare a creditelor va prelua riscul de credit
În opinia autorilor, acest tip de garanție va asigura, de rând cu simplificarea procesului de solicitare a garanțiilor financiare și micșorarea resurselor pentru administrarea unui portofoliu de garanții cu o valoare similară, reducerea timpului de procesare și debursarea imediată a creditelor solicitate de ÎMM-uri, fără a avea un acord scris din partea ODIMM.
Se preconizează că implementarea noului mecanism va avea impact sporit în economie, facilitând accesul la resurse financiare de către mediul de afaceri și majorarea volumului investițiilor generate în economie. Conform datelor statistice (anii 2018-2021), fiecare leu acordat sub formă de garanție financiară facilitează accesul la resurse financiare sub formă de credit în valoare de 2,9 lei, iar efectul de multiplicare a investiției în economie este de 3,7 lei.
De menționat, că pentru a stabili necesitatea capitalizării suplimentare a FGC cu mijloace financiare, ODIMM, în colaborare cu experții internaționali, a elaborat proiecțiile financiare în conformitate cu prioritățile conceptului garanțiilor de portofoliu, prin care se estimează alocarea unui portofoliu de garanții financiare în valoare de 1 mld. lei, ce va putea fi valorificat de bănci într-o perioadă de maxim 3 ani. Conform calculelor preliminare, pentru a asigura alocarea unui plafon de garanții financiare de 1 mld. lei este necesară capitalizarea suplimentară a FGC cu cca 200 mil. lei.
Instituții:
Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) | Guvernul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
941 vizualizări
Data publicării:
09 Martie /2022 15:13
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
garantii | IMM | credit
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.