25
09 2014
1210

Guvernul Leancă îşi asumă din nou răspunderea pentru un pachet de legi

Cabinetul de miniștri își asumă răspunderea pentru un set de proiecte privind modificarea și completarea unor acte legislative. Este vorba despre şapte proiecte de legi, care vizează sistemul energetic, financiar-bancar, agricultura și bugetul.

Avem de rezolvat cîteva subiecte care nu mai rabdă amînare. Am discutat cu colegii din Coaliție, colegii parlamentari, care susțin această decizie de a ne angaja răspunderea. Există deplină deschidere din partea conducerii Parlamentului pentru prezentarea cît mai rapidă a legilor, pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în faţa Legislativului. Sunt convins, că prin această asumare dăm dovadă de o abordare responsabilă faţă de oameni şi ne luăm în serios obligaţiile pe care le avem”, a declarat Prim-ministrul Iurie Leancă, în debutul ședinței.

Astfel, unul dintre cele șapte proiecte prevede rectificarea bugetului, fapt ce va permite achitarea compensațiilor în agricultură, procurarea păcurii pentru iarnă, suplinirea Fondului rutier și al celui ecologic.

Un alt document ține de angajamentele Guvernului față de producătorii şi procesatorii de fructe, legume şi struguri cu privire la vacanţa fiscală acordată pînă la 30 noiembrie 2014, dar şi la scutirea de accize a distilatelor obţinute pe bază de vin, produse în Republica Moldova.

La fel, producătorilor și procesatorilor de legume, fructe și struguri nu li se vor aplica penalități pentru neplata primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, neachitarea, achitarea tardivă sau achitarea incompletă a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în perioada de pînă la 30 noiembrie 2014.

Un alt proiect se referă la unele măsuri privind reorganizarea S.A. „Termocom” într-o întreprindere eficientă și de tip modern. Proiectul va permite atragerea a 40 de milioane de dolari de la Banca Mondială. Documentul a fost susținut de Cabinetul de miniștri în scopul asigurării securităţii energetice, creării condiţiilor pentru prestarea stabilă a serviciilor de alimentare cu energie termică a consumatorilor din Chişinău şi sporirii eficienţei întreprinderilor din sectorul termoenergetic al capitalei.

Totodată, Executivul își asumă răspunderea asupra un proiect cu privire la importul păcurii pentru sezonul toamnă-iarnă 2014-2015 și pentru un document ce prevede declararea utilităţii publice de interes naţional a lucrărilor de reabilitare a unor sisteme centralizate de irigare: Lopatna, Criuleni, Jora de Jos, Coşniţa, Roşcani, Puhăceni, Blindeşti, Grozeşti, Leova Sud şi Chircani-Zîrneşti, conform studiilor de fezabilitate şi proiectelor de execuţie.

Potrivit procedurii stabilite, dacă în decurs de trei zile nu va fi depusă vreo moțiune de cenzură, atunci aceste legi vor fi considerate adoptate și transmise Preşedintelui ţării pentru promulgare.

Ultima dată, Guvernul și-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe un pachet de legi la 21 iulie 2014.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.