Știri

Impactul pandemiei asupra veniturilor și cheltuielilor gospodăriilor

Rezultatele cercetării „Influența pandemiei COVID-19 asupra gospodăriei” în trimestrul II 2020 denotă că mărimea veniturilor disponibile per persoană diferă pe grupuri de gospodării în funcție de faptul dacă acestea s-au confruntat cu dificultăți în perioada pandemiei, constată Biroul Național de Statistică. Analiza a fost realizată de BNS cu suportul partenerilor de dezvoltare (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Băncii Mondiale).
 
Astfel, respondenții gospodăriilor care și-au pierdut locul de muncă dispun de venituri cu 37,4% mai mici în raport cu membrii gospodăriilor care și-au menținut locul de muncă. Venituri mai mici cu circa 13% au declarant și gospodăriile în care cel puțin un membru al acesteia nu a reușit să se întoarcă în țară de peste hotare. Depresia cu care s-a confruntat cel puțin un membru al gospodăriei de asemenea a avut impact asupra veniturilor, acestea fiind cu 8% mai mici comparativ cu gospodăriile în care starea respectivă nu a fost constatată.
 
Conform BNS, există diferențe și între cheltuielile de consum ale gospodăriilor care s-au confruntat cu dificultăți în perioada pandemiei. În cazul în care cel puțin un membru al gospodăriei a pierdut locul de muncă, gospodăria a realizat cheltuieli cu 17,5% mai mici per persoană în raport cu familiile membrii cărora continuă să activeze, iar cheltuielile celor ce trec prin stare de depresie și stres s-au diminuat cu 5,9% față de cheltuielile celor ce au evitat această problemă.
 
Potrivit cercetării, puțin peste 50% dintre gospodării au avut venituri din activitatea de muncă, circa 25% – din remitențe, iar salariile, pensiile și prestațiile sociale au constituit sursă de venit pentru aproape 90% din respondenți. Reducerea sau pierderea veniturilor din activitatea de muncă a fost declarată de circa 17,0% din persoanele intervievate, 8,3% constatat diminuarea sau pierderea remitențelor, iar 3,6% – reținerea salariilor, pensiilor, prestațiilor sociale.
 
Măsurile întreprinse de gospodării pentru depășirea dificultăților financiare țin de reducerea cheltuielilor pentru produsele alimentare cu 19,9% și utilizarea economiilor 19,5%. Totodată, 4,6% din gospodării au recunoscut achitarea parțială sau neachitarea serviciilor comunale, iar 3,2% au contractat un credit. Faptul că nu au dificultăți financiare a fost declarat de 16% dintre respondenți.
 
BNS precizează că volumul efectiv al eșantionului pentru trimestrul II 2020 a fost de 1076 gospodării casnice, dintre care 32,7% sunt din mediul urban, 67,3% – din mediul rural. 
 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Biroul Naţional de Statistică al RM

951 vizualizări

Data publicării:

16 Octombrie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

pandemie | gospodarii casnice | BNS | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon