06
03 2020
657

În Moldova se dă start Forumului național de guvernanța Internetului

Urmare recunoașterii de către secretariatul internațional IGF a inițiativei naționale în Republica Moldova, a fost dat start organizării Forumului național de guvernanța Internetului (Moldova Internet Governance Forum - MIGF 2020), care va avea loc pe 20 martie 2020 la Digital Park.

 

Inițiatorul acestui eveniment semnificativ pentru comunitatea Internet este Asociația „Comunitatea Internet” cu sprijinul Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova. Procuratura Generală a Republicii Moldova și alte instituții cheie ale statului s-au alăturat dialogului deschis.

 

MIGF este susținut de parteneri internaționali și anume de ICANN, IGFSA, SecDev Foundation, RIPE NCC și SEEDIG. Printre partenerii naționali ai forumului sunt Universitatea Tehnică a Moldovei, Digital Park și companii private din domeniul tehnologiilor IT și comunicațiilor electronice. Comitetul organizatoric al MIGF 2020 este format din patru grupuri de părți interesate : instituții guvernamentale, comunitatea tehnică, sectorul privat și societatea civilă. În plus, un reprezentant al organizației internaționale este inclus în Comitetul organizatoric cu statut de observator.

 

În cadrul unei reuniuni a Comitetului organizatoric al Forumului național de guvernanța Internetului convocate luna trecută, au fost discutate aspecte curente legate de pregătirea Forumului și propuneri de pe ordinea de zi parvenite din partea Ministerului Economiei și Infrastructurii și mai multor instituții guvernamentale, experților și altor membrii ai comunității. Potrivit lui Alexei Marciuc, președintele Comitetului organizatoric și coordonatorul național al MIGF, Moldova a devenit a 88-a țară din lume în care s-a lansat inițiativa IGF.

 

În total, a spus el, astăzi 125 de inițiative naționale și regionale, inclusiv 88 de forumuri naționale de guvernanța Internetului, 18 forumuri regionale și 19 IGF-uri pentru tineri, au fost recunoscute de secretariatul internațional al IGF. În conformitate cu așteptările organizatorilor evenimentului, invitații și vorbitorii vor formula și vor discuta tendințele actuale legate de guvernanța Internetului, precum și noile provocări cu care se confruntă participanții la acest proces.

 

Adițional, în cadrul Forumului, reprezentanții SecDev Foundation (Canada) vor organiza o clasă de master de securitate și igiena cibernetică pentru persoanele interesate. Unul dintre obiectivele principale ale MIGF este reunirea diferitelor categorii de participanți, cum ar fi instituțiile guvernamentale, sectorul privat, comunitatea tehnică, mediul academic, societatea civilă și organizațiile internaționale. În cadrul unui proces multilateral, democratic și transparent, acestea vor discuta cele mai importante probleme ale politicii publice în domeniul guvernanței Internetului și securității într-un mediu virtual.

 

MIGF susține discuții deschise în vederea identificării unei abordări comune de promovare a Internetului și gestionării a riscurilor și problemelor asociate utilizării și dezvoltării acestuia.

 

În cadrul MIGF, vor avea loc o serie de sesiuni și discuții în panel. În ordinea de zi sunt incluse următoarele subiecte:

• Guvernanța internetului în contextul transformării digitale,

• Guvernanța internetului și libertatea în spațiul digital,

• Încredere și securitate în viitorul digital,

• Valoarea economică și socială a Internetului în calitate de un catalizator al tehnologiei digitale,

• Fenomene negative în spațiul Internet (infracțiuni informatice, război hibrid, propagandă, știri false) și depășirea acestora,

• Utilizarea Internetului în contextul standardelor europene pentru protecția datelor cu caracter personal (GDPR - Regulamentul general privind protecția datelor).

 

Comitetul organizatoric al MIGF 2020 invită toți cei interesați să discute problemele actuale de guvernanța Internetului să participe la inițiativa națională. Pentru a vă înregistra, utilizați formularul online de pe pagina oficială a evenimentului.

 

Organizatorii așteaptă de asemenea ideile și sugestiile dvs. printr-un formular pe pagina web sau prin rețelele de socializare.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.