04
06 2014
1096

Întâlnire cu reprezentanții comunității moldovenești în Estonia

Beneficiile integrării europene a Republicii Moldova, colaborarea moldo-estoniană în domeniul sănătăţii, noile realizări ale CNAM în domeniul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, sunt subiectele discutate săptămîna trecută în cadrul întâlnirii la Tallin a directorului general al CNAM, Mircea Buga, cu reprezentanţii comunităţii moldoveneşti în Estonia. Întâlnirea a fost organizată de Excelenţa sa, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Estonia, domnul Victor Guzun. Mircea Buga a menţionat importanţa preluării practicilor şi exemplelor din ţările europene în urmarea vectorului european al Republicii Moldova.
Comunitatea moldovenească din Estonia, precum şi din alte ţări, poate contribui mult la schimbarea lucrurilor în bine în ţara noastră. Dumneavoastră sunteţi cei care vedeţi practicile europene şi puteţi participa la aplicarea lor şi în Moldova, mai ales că la Chişinău este creat Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, care organizează multe activităţi pentru comunitatea moldovenilor din alte ţări, a spus Mircea Buga.
Ambasadorul Republicii Moldova în Estonia şi directorul general al CNAM au informat reprezentanţii comunităţii moldoveneşti despre cooperarea moldo-estoniană în domeniul sănătăţii, reiterând că Guvernul estonian susţine multe proiecte în Moldova, cel mai recent fiind deschiderea Centrului de apel al CNAM pentru beneficiarii sistemului de asigurări obligatorii de asistenţă medicală. Reprezentanţii comunităţii moldoveneşti în Estonia prezenţi la întâlnire, s-au interesat de realizările şi schimbările din ultimii ani în domeniul sănătăţii din ţara noastră, împărtăşind experienţa lor din interacţiunea cu sistemul medical atât din Moldova cât şi din Estonia. Subiectele discutate cu directorul CNAM s-au referit la modalitatea de înregistrare şi schimbare a medicului de familie, listele de aşteptare în instituţiile medicale şi managementul pacienţilor, plăţile neformale, valabilitatea cărţii europene de asigurare medicală şi pentru Moldova, insuficienţa şi migraţia cadrelor medicale.
Suntem într-un proces de schimbare, implementăm strategii de dezvoltare instituţională preluate din practicile europene, astfel punem accent pe relaţia cu beneficiarii, cărora să le fie prestate servicii medicale calitative şi care să fie satisfăcuţi de aceste servicii, - a spus Mircea Buga.
Ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, a îndemnat comunitatea moldovenească să vină cu propuneri, proiecte, să se implice şi să realizeze activităţi care ar duce la schimbări acasă, în Moldova. Comunitatea moldovenilor în Estonia este reprezentată de Asociaţia moldo-română „Casa Mare”, Asociaţia moldovenilor din Estonia „Luceafărul”, Formaţia etnofolclorică „Noroc”, Asociaţia pictorilor moldoveni în Estonia şi Asociaţia „Bucuria”. Oficial în Estonia sunt înregistrate 502 persoane care au declarat că au rădăcini moldoveneşti.

via www.mec.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.