Știri
Investițiile de importanță pentru securitatea statului vor necesita aprobare prealabilă
Potrivit autorilor, documentul a fost elaborat în scopul creșterii transparenței investițiilor de importanță pentru securitatea statului (investiții), dat fiind faptul că în ultimii ani au fost eliminate o serie de bariere și excepții cu privire la tratamentul național a fluxurilor de capital, fapt a creat oportunități pentru economie, însă a generat o serie de riscuri care ar avea impact negativ asupra securității naționale (practici neloiale de concurență, condiționarea proiectelor de infrastructură, monopolizarea sectoarelor de interes național și cel energetic etc.).
În cazul aprobării proiectului, prevederile acestuia se vor aplica raporturilor juridice aferente efectuării activităților investiționale de către persoanele fizice și juridice care, prin orice modalitate, direct sau indirect, individual sau împreună cu persoanele care acționează în mod concertat, inclusiv în calitate de beneficiar efectiv, intenționează să realizeze/sau realizează investiții în perfectarea contractelor (al căror obiect sunt bunuri sau face parte din domeniile de importanță pentru securitatea statului) de concesiune de lucrări sau servicii; de parteneriat public-privat; tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a unor active care fac parte din sau aparțin persoanelor juridice care realizează deja investiții în domeniile de importanță pentru securitatea statului etc. Totodată, prevederile proiectului nu se vor aplica în cazul activităților investiționale și tranzacțiilor enumerate supra efectuate de către entitățile din sectorul financiar și asupra celor efectuate cu participarea instituțiilor financiare internaționale.
Redacția propusă a documentului stabilește și domenii de importanță pentru securitatea statului: lucrările cu impact asupra proceselor și fenomenelor hidrometeorologice și geofizice; gestionarea deșeurilor radioactive în timpul depozitării, procesării, transportului și eliminării; proiectarea, construcția și exploatarea infrastructurii din domeniile energiei, transporturilor, apei, sănătății, prelucrării și stocării datelor, aerospațiale, apărării; proiectarea, construcția și exploatarea tehnologiilor inteligenței artificiale, ale roboticii, semiconductorilor, securității cibernetice, tehnologiilor aerospațiale, tehnologii din domeniul apărării, tehnologii cuantice și nucleare, nanotehnologiilor și biotehnologiilor; producerea de materiale explozive pentru uz industrial și activități pentru distribuirea acestora; gestionarea aeroporturilor, gărilor și stațiilor auto, traficului feroviar, căilor navigabile interne; mass-media și serviciile audiovizuale; furnizarea de servicii de comunicații (telefonie mobile, telefonie fixă); administrarea registrelor publice ale statului, securitatea informațională etc.
Bunuri de importanță pentru securitatea statului se vor considera cele nepasibile privatizării incluse în anexa la Legea nr. 121/2007, precum și bunurile pasibile privatizării ale căror listă este aprobată de Guvern, inclusiv cele ce urmează a fi concesionate, transmise în administrare fiduciară sau în raport cu care urmează a fi atrase investiţii private pentru dezvoltarea societăţilor comerciale cu capital public sau public-privat, dacă acestea se referă la domeniile de importanță pentru securitatea statului.
Nu vor putea realiza investiții în domeniile de importanță persoanele fizice și juridice, inclusiv străine, care vor fi rezidente în jurisdicțiile ce nu implementează standarde internaționale de transparență; sunt controlate direct sau indirect de guvernul unui alt stat, inclusiv de autorități/instituții publice sau de forțele armate ale acestuia; mențin sau au menținut legături cu grupuri organizate, servicii speciale sau grupări de state străine care au legături cu organizații teroriste internaționale; au fost condamnați pentru acțiuni de corupție, spălare a banilor sau finanțare a terorismului printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau pentru o infracțiune gravă sau deosebit de gravă în temeiul Codului penal al RM etc.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
923 vizualizări
Data publicării:
28 Octombrie /2021 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
investiţii | aprobare | proiect de lege | parlamentul RM
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.