Știri

IPC21: declararea măsurilor de susținere a salariaților

Casa Națională de Asigurări Sociale vine cu unele precizări ce țin de prevederile Hotărârii Guvernului nr. 316/2021 cu privire la aprobarea unor măsuri de susţinere a angajaţilor şi salariaţilor în condiţiile aplicării măsurilor de restricţie pe perioada pandemiei de COVID - 19.
 
De la reprezentanţii entităţilor economice parvin un şir de întrebări cu privire la declararea în Darea de seamă IPC21 a sumelor achitate de către angajator prevăzute la pct. 19 din Anexa nr. 1, pct. 16 din Anexa nr. 2 şi pct.13 din Anexa nr. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 316 /2021.
 

Astfel, cuantumul salariului de bază achitat de către angajator salariaţilor cu copii în vârstă de până la 12 ani şi copii cu dizabilităţi care beneficiază de zile libere în cazul suspendării procesului educaţional în regim cu prezenţă fizică, în cazul în care, 50% din salariul de bază al salariatului constituie mai mult de 150 de lei, se declară pentru persoana respectivă prin Darea de seamă IPC21. Sumele date se declară cu fondul de retribuire a muncii total calculat în luna respectivă, fără a fi divizat cu o categorie a persoanei asigurate separată şi fără a se evidenţia cu o perioadă separată.

 

Pentru sumele achitate din sursele angajatorului (suma care depăşeşte 150 lei pe zi) pentru şomaj tehnic instituite ca urmare a declarării stării de urgenţă, de asediu şi de război achitate conform art. 80 din Codul muncii al RM, se vor declara în Darea de seamă IPC21 împreună cu fondul de retribuire a muncii fără a evidenţia sumele date cu o categorie sau perioadă separată.

 

Cât priveşte acordarea de către angajator a două zile libere pentru administrarea fiecărei doze de vaccin, cu menţinerea salariului mediu, cuantumul compensaţiei de 450 lei se declară prin intermediul Dării de seamă IPC21 ca şi în cazul situaţiilor sus-menţionate fără delimitarea perioadei şi a categoriei persoanei asigurate.

 

Informaţii suplimentare cu privire la punerea în aplicare a prevederilor HG nr. 316/2021 pot fi solicitate la Centrul de apel al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (0 8000 1000).


via | cnas.gov.md

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova

1574 vizualizări

Data publicării:

25 Noiembrie /2021 09:21

Catalogul tematic

Asigurare socială de stat | Noutăți | IPC21

Etichete:

cnas | asigurare obligatorie de asistenta sociala | compensatii | HG r.316/2021 | IPC21

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon