23
09 2014
826

La Chișinău este așteptată o misiune a FMI

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Max Alier, se va afla în vizită în RM între 25 septembrie — 7 octombrie 2014, potrivit unui comunicat al Reprezentanței FMI la Chișinău. Misiunea se înscrie în contextul celei de-a doua monitorizări post-program.

Monitorizării post-program sunt supuse statele-membre, care au un nivel substanţial al datoriei faţă de FMI. De obicei pe parcursul a 12 luni, după expirarea programelor cu FMI, au loc două consultări în cadrul procesului de monitorizare post-program.

Rapoartele experţilor FMI privind consultările date sunt discutate şi aprobate la şedinţele Consiliului de directori executivi al Fondului.

Ultimul program de trei ani de cooperare dintre FMI și Moldova a expirat în aprilie 2013. Acest program prevedea alocarea în susținerea implementării programului a 574,4 mil. dolari SUA, din care Moldova a primit 490 mil. dolari. Ultima tranșă nu a fost alocată, dat fiind că Moldova nu a îndeplinit toate angajamentele asumate.

Dar, precum a menționat de mai multe ori premierul Iurie Leancă, iar ministrul finanțelor Anatol Arapu a reconfirmat acest fapt, după una din ședințele recente ale guvernului, Moldova a menținut relațiile de colaborare bună cu FMI și ia în considerație recomandările FMI, care se referă la politicile macro-economice, în special, privind controlul asupra deficitului bugetar, încadrarea cheltuielilor bugetare în limita veniturilor acumulate la buget.

Pe parcursul misiunii se va efectua un schimb de opinii asupra documentului de politică fiscală și proiectului legii bugetului pe 2015, despre care ministrul finanțelor spunea că a fost elaborat și va fi prezentat executivului în scurt timp, probabil, după consultările cu FMI. Arapu a menţionat că bugetul este în măsură să-și onoreze toate cheltuielile prioritare pînă la finele acestui an, inclusiv majorările recente de salarii ale pedagogilor și altor salariați.

Însă, pentru anul viitor, el a apreciat că impactul restricțiilor, impuse de Federația Rusă la importurile unor produse agroalimentare pe piața acestei țări va deveni mai sesizabil în ce privește acumularea veniturilor la buget. Unii producători își vor închide afacerile, baza impozabilă se va reduce. Astfel, discuția cu misiunea FMI se anunță a fi una interesantă.

Negocierile cu FMI pe marginea unui nou program de colaborare vor începe, probabil, după alegerile parlamentare și instalarea în funcție a unui nou guvern.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.