19
04 2022
336

Lista produselor social importante poate fi extinsă

Proiectul modificărilor la Hotărârea Guvernului nr. 774/2016 cu privire la prețurile de comercializare a produselor social importante ce prevede completarea Anexei la Regulamentul de formare a prețurilor de comercializare a produselor social importante cu 11 poziții noi a fost înaintat pentru consultări publice.
 
Astfel, lista ce include la moment 16 poziții, va fi completată cu următoarele produse: carne de porc pe os (nedezosată) (poziția tarifară 0203) și carne de pasăre (0207); pești congelați (0303); zahăr din sfeclă (1701); paste (nefierte, neumplute și nici altfel preparate) (1902); ouă proaspete (de găini din specia Gallus domesticus) (0407); cartofi în stare proaspătă (0701); ceapă în stare proaspătă (0703); varză albă în stare proaspătă (0704); morcovi și sfeclă roșie în stare proaspătă (0706); sare iodată (2501 00).

 
Amintim, prin Dispoziția nr.2 a Comisiei pentru Situații Excepționale a RM din 25 februarie 2022, pe perioada stării de urgență, a fost extinsă Lista produselor social importante cu 10 poziții (cele prevăzute în proiect, cu excepția sării iodate), însă aplicarea prevederilor Dispoziției va înceta odată cu expirarea perioadei pentru care a fost stabilită starea de urgență (la momentul de față, acest termen este 15 aprilie 2022).
 
În nota de argumentare la proiect se subliniază că, în scopul de a avea o varietate de produse accesibile la preț, care să asigure necesitățile nutriționale de bază ale populației precum și în vederea evitării fentării oricăror norme prin migrarea la alte coduri specifice, se propune pentru unele produse de a extinde Lista cu produse la nivel de poziții tarifare de 4 cifreÎn acest sens, este de menționat și faptul că ponderea produselor de lux în operațiunile economice cuprinse la pozițiile tarifare respective este una neglijabilă. Mai mult ca atât, susțin autorii inițiativei, pozițiile respective nu includ toate varietățile de produse (de exemplu, peștele – doar cel congelat, iar pentru fileuri de pește sau pește proaspăt nu este limitat adaosul comercial).
 
Totodată, în actul normativ va prevede expres descrieri de produse social importante (de exemplu, ouă, și anume doar ouă de găină din specia Gallus domesticus, carne de porc pe os nedezosată, zahărul cel din sfeclă de zahăr). În acest sens, identificarea concretă a produselor social importante menționate se va efectua după denumirea produsului (și descrierii) în corespundere cu pozițiile tarifare din Nomenclatura combinată a mărfurilor, aprobat prin Legea nr. 172/2014.
 
Experții susțin că această completare a Listei răspunde necesităților și așteptărilor societății, inclusiv a categoriilor de populație social vulnerabile. Pentru mediul de afaceri unul dintre beneficii ar putea fi creșterea volumului vânzărilor, deoarece consumatorii vor cumpăra mai multe produse având în vedere prețul accesibil al acestora, ca rezultat se vor diminua pierderile datorate aplicării adaosului comercial limitat asupra unor produse.
 
Propunerile de îmbunătățire a proiectului vor fi acceptate până la 3 mai anul curent.
 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.