Știri

Majorarea nivelului de asigurare subvenționată în agricultură

Parlamentul a aprobat în ședința din 11 septembrie curent, în lectură finală, proiectul  pentru aprobarea proiectului de lege privind asigurarea subvenționată în agricultură, ce are ca scop stimularea accesului fermierilor la asigurările în agricultură, protejarea intereselor acestora în procesul de asigurare, crearea posibilității asigurării calității recoltei, extinderea listei de obiecte și riscuri a căror asigurare urmează a fi subvenționată, stimularea creditării fermierilor prin acordarea posibilității achitării primei de asigurare de către beneficiarul asigurării.

 


Astfel, în sfera subiecților raporturilor de asigurare au fost incluși și beneficiarii asigurării, care pot fi atât băncile comerciale care creditează fermierii, cât și furnizorii de mărfuri și servicii care au garanția restituirii investițiilor în caz de producere a riscurilor asigurate.

 

Potrivit proiectului, suma asigurată în cazul asigurării recoltei culturii agricole reprezintă produsul recoltei medii prognozate la hectar și al prețului anticipat de comercializare a recoltei, dacă părțile nu convin asupra unui nivel mai mic al sumei asigurate. Recolta medie prognozată la hectar se calculează ca producția medie a culturii agricole ce urmează a fi asigurată, obținută de către producătorul agricol pentru 3 ani din ultimii 5 ani, cu excluderea anului în care s-a obținut cea mai mare recoltă și a anului în care s-a obținut cea mai mică recoltă. În lipsa acestor date, calcularea recoltei medii prognozate se face în baza datelor Biroului Național de Statistică, în profil teritorial, despre cultura agricolă ce urmează a fi asigurată sau a datelor din alte surse acceptate de către ambele părți.

 


Totodată, se prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70%, în scopul stimulării mecanismului de asigurare, extinderii suprafețelor cu culturi agricole asigurate, precum și diminuării poverii financiare asupra producătorilor.

În același timp, proiectul prevede posibilitatea achitării primei de asigurare în mai mult de două tranșe.

 Potrivit autorilor, aceasta va reduce povara financiară asupra producătorului agricol asigurat. Totodată, se propune achitarea primei de asigurare sau a primei tranșe a acesteia pentru recolta culturilor de toamnă cel târziu până la data de 1 mai a anului recoltării.

De asemenea, se va exclude obligativitatea prezentării extrasului din registrul producătorilor agricoli care au încheiat contracte de asigurare, eliberat de autoritățile publice locale, cu privire la existența bunului asigurat.

Acest proiect a fost comasat cu proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Legii privind asigurarea subvențională a riscurilor de producție în agricultură, care prevede revenirea la cota de 15% din valoarea primelor subscrise pe contractul de asigurare, care pot fi utilizate de către asigurator pentru acoperirea cheltuielilor de gestiune a contractelor.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

738 vizualizări

Data publicării:

14 Septembrie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

subvenționare | Proiect | asigurare | producator agricol

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon