30
07 2020
530

Managementul finanțelor publice locale pentru primarii aflați la primul mandat

Primarii a 82 de localități din 22 de raioane și mun. Chișinău au participat, în luna iulie, la seminarele de instruire online cu genericul „Introducere în managementul finanțelor publice locale”, organizate de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) în parteneriat cu Ministerul Finanțelor.
 
Pe parcursul lunii iulie au fost desfășurate șapte seminare cu această temă. Majoritatea participanților la ele sunt primari, aflați la primul lor mandat. Cel mai mare număr de participanți la instruiri au fost din raioanele Telenești, Ștefan Vodă, Ocnița, Rezina, Drochia și Cimișlia.

 

Lansat în decembrie 2019, ciclul de seminare cu tema nominalizată are scopul de a consolida cunoștințele și a dezvolta capacitățile primarilor în organizarea managementului finanțelor publice locale, în particular a procesului bugetar la nivel local.

 

Seminarele desfășurate în luna iulie au fost moderate de un formator calificat din cadrul Curții de Conturi. Agenda instruirilor a inclus aspecte teoretice și practice privind sistemul și procesul bugetar, structura bugetelor unităților administrativ-teritoriale (UAT), calendarul bugetar al APL, planificarea, aprobarea și executarea bugetelor UAT, controlul financiar public intern și auditul extern, precum și răspunderea executorilor bugetelor menționate.

 

La seminare accentul a fost pus pe examinarea procedurilor și practicilor de gestionare a finanțelor publice locale de către primari, a celor mai bune practici în acest domeniu, dar și a celor mai frecvente deficiențe identificate de Curtea de Conturi în auditarea APL.

 

Participanții au apreciat utilitatea seminarelor pentru primarii aflați la primul lor mandat, în special a bunelor practici în materie de management al finanțelor publice locale. Totodată, aceștia au aflat cum să evite cele mai frecvente încălcări comise de primari în acest domeniu. Unii participanți au solicitat CTIF să includă în agenda cursurilor de instruire și  alte teme actuale pentru primari.

 

CTIF va continua ciclul de seminare cu tema „Introducere în managementul finanțelor publice locale”. Instituția planifică să organizeze, în luna august, două seminare cu această temă, iar în luna septembrie – trei. Despre data desfășurării acestora instituția va comunica ulterior.

 

Seminarele sunt gratuite pentru participanți, finanțarea fiind asigurată de către Ministerul Finanțelor.

 

Primarii care doresc să participe la seminare pot afla mai multe informații despre organizarea, agenda și orarul acestora la Centrul de instruire în finanțe al CTIF la numerele de telefon 022 822 032, 068669942.

 


via | ctif.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.