Știri

Măsuri de susținere a mediului de afaceri: subvenționarea creării locurilor de muncă

Persoanele juridice și fizice care practică activitate de întreprinzător, organizațiile necomerciale – rezidenți ai RM vor primi subvenții din bugetul de stat ca urmare a angajării a persoanelor care pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive ce preced lunii de angajare nu au avut venituri salariale, aferent categoriilor codului 101 (persoană angajată pe bază de contract individual de muncă), 105 (persoană angajată prin contract civil), 123 (persoană angajată prin cumul) din Clasificatorul categoriei persoanelor asigurate și a persoanele cu dizabilități.
 
Proiectul Regulamentului privind mecanismul de subvenţionare a locurilor de muncă elaborat de Ministerul Finanțelor a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor de stat. Documentul prevede măsuri suplimentare de susținere a agenților economici în eforturile depuse pentru crearea locurilor de muncă.
 
Cuantumul subvenţiei se va stabili în funcție de categoria angajatului. Astfel, pentru persoanele care pe o perioadă de cel puțin 12 luni precedente lunii de angajare nu au avut venituri salariale subvenția va constitui 50% din impozitele salariale declarate și achitate, dar nu mai mult de 1000 lei lunar per salariat (pentru durata primelor 12 luni de la angajare, începând cu luna următoare lunii angajării).
 
În cazul angajării persoanelor cu dizabilități, cuantumul va fi calculat diferit: cu dizabilitate severă – 100% din impozitele salariale declarate și achitate, dar nu mai mult de 2000 lei lunar per salariat; cu dizabilitate accentuată și medie – 50% din impozite, dar nu mai mult de 1000 lei lunar, iar pentru persoanele cu dizabilități angajate în cadrul întreprinderilor specializate subvenția va fi de 200% din impozitele salariale declarate și achitate, dar nu mai mult de 4000 lei lunar per salariat. În aceste cazuri subvenția se va acorda pe toată perioada angajării.
 
Bugetul pentru subvenţionarea locurilor de muncă, după cum prevede proiectul, se va aproba anual în legea bugetului de stat. Pentru anul 2021 în acest sens sunt prevăzute 200 mil. lei.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

668 vizualizări

Data publicării:

26 Februarie /2021 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

locuri de muncă | subvenționare | Proiect | regulament | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon