Știri

MEI: prognoza activității investiționale

În anul 2021 activitatea investițională va rămâne afectată de consecințele pandemiei, înregistrând, totuși, valori pozitive la nivel de 2%, consideră autorii Notei cu privire la prognoza preliminară a principalilor indicatori macroeconomici pentru anii 2022-2024, elaborate de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Conform estimărilor, investițiile publice în infrastructură, inclusiv cele finanțate din sursele partenerilor de dezvoltare, vor continua, însă limitările bugetare nu vor permite majorarea acestora și se vor diminua în raport cu rezultatele anului trecut cu 6%.
 
Totodată, se așteaptă diminuarea investițiilor în reparația și construcția drumurilor, dar și a celor în sectorul energetic ca rezultat al încheierii unor proiecte investiționale importante, cum este gazoductul Ungheni-Chișinău. Totuși, situația creditară favorabilă, tendința de retehnologizare a economiei vor fi factorii ce vor contribui pozitiv la evoluția investițiilor private.

 

În Zonele Economice Libere se anticipează o creștere de 2 ori a investițiilor comparativ cu 2020, fiind preconizată reluarea proiectelor investiționale planificate pentru anul precedent, precum și realizarea unor proiecte noi, în condițiile îmbunătățirii mediului extern.

 

În anii următori (2022-2024) se anticipează că investițiile vor evolua stabil pozitiv, creșterea fiind cu circa 4% anual. Totuși, atenționează experții, mediul politic instabil, constrângerile provocate de pandemie vor fi factorii ce vor afecta activitatea investițională și atragerea investițiilor străine în perioada de până în anul 2024.

 

Amintim că Biroul Național de Statistică a publicat datele ce țin de activitatea investițională în anul 2020, conform cărora investițiile în imobilizări corporale în anul precedent au constituit 26,6 mld. lei sau 98,1% din valoarea totală a investițiilor în active imobilizate, marcând o descreștere de 1,4% față de anul precedentÎn același timp, investițiile în imobilizări necorporale au constituit 519,5 mil. lei sau cu 39,9% mai puțin față de anul 2019.

 

După tipuri de imobilizări corporale, în anul 2020 comparativ cu anul 2019 a crescut volumul investiţiilor în mijloace de transport cu 22,7%, construcții inginerești – cu 14,7%, alte imobilizări corporale – cu 1,6%.

 

Totodată, în anul 2020 s-a diminuat volumul de investiții în clădiri nerezidențiale – cu 13,5%, maşini şi utilaje – cu 11,4% și clădiri rezidențiale – cu 5,1%.

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

696 vizualizări

Data publicării:

14 Aprilie /2021 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

mei | prognoza economică | investiţii | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon