16
10 2015
820

Modificări la Legea fondurilor AOAM pentru 2015

Cabinetul de miniștri a aprobat în şedinţa de joi, 15 octombrie, modificări la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru 2015.

Una dintre acestea prevede că notarii publici, executorii judecătoreşti şi avocaţii nu vor mai beneficia de reducere de 50% la achitarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM).

Potrivit ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, reducerile la achitarea primei în sumă fixă vizează persoanele neangajate, fără un venit stabil, în scop de protecţie socială doar a categoriilor de populaţie cu venituri mici. «Având în vedere că notarii publici, executorii judecătoreşti, avocaţii nu reprezintă pătura socială defavorizată, prin modificările propuse va fi înlăturată această inechitate socială», a specificat ministrul.

Până în anul 2015, notarii publici, executorii judecătoreşti şi avocaţii achitau prima AOAM în mărime integrală.

O altă modificare a Legii fondurilor AOAM pentru 2015, aprobată azi de Cabinetul de miniştri, prevede micşorarea cu câte 13 milioane 114 mii lei a veniturilor şi, respectiv, a cheltuielilor fondurilor de asigurare medicală obligatorie. Modificarea este dictată de nivelul de realizare în anul curent a indicatorilor legaţi de debursări, stabiliţi de comun acord de Banca Mondială, Ministerul Sănătăţii şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în cadrul implementării proiectului «Modernizarea sectorului sănătăţii în Republica Moldova». Astfel, transferurile de la bugetul de stat către fondurile AOAM pentru 2015 au fost diminuate cu 13 milioane 114 mii lei.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că diminuarea transferurilor de la bugetul de stat în fondurile AOAM este în concordanţă cu propunerile de rectificare a bugetului de stat pentru anul 2015 şi nu va influenţa volumul şi calitatea serviciilor medicale acordate persoanelor asigurate.

via | cnam.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.