Știri

Moldova intră în stare de urgență până la 30 mai

Parlamentul a aprobat în ședința de astăzi proiectul de hotărâre privind instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 1 aprilie-30 mai curent.
 
Decizia de instituire a stării de urgență se bazează pe Raportul Comisiei pentru Situaţii Excepţionale privind necesitatea declarării stării de urgenţă, potrivit căruia, până la data de 28 martie 2021 au fost înregistrate 226521 cazuri de COVID-19, dintre care cazuri active – 19926. Incidenţa în ultimele 14 zile este de 635 cazuri la 100 mii persoane, incidenţa totală – 6520 cazuri la 100 mii oameni, mortalitatea în ultimele 14 zile este de 14 decese la 100 mii persoane, iar mortalitatea totală – 138 decese la 100 mii persoane. Formele grave reprezintă 8,6 %, formele medii – 10,8%, formele uşoare şi asimptomatice – 80,6%.

 

După cum a anunțat prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, după aprobarea proiectului CNESP se va întruni în ședință pentru elaborarea unui plan de acțiuni, fiind dispuse mai multe măsuri ce vizează restricționarea activității pieții și centrelor comerciale, respectarea cerințelor epidemiologice și a evitării aglomerațiilor, interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiuni de masă etc.

 

De asemenea, programul educațional se va desfășura în regim online până la o situație mai stabilă, iar o decizie privind marcarea Zilei Învierii și a Paștelui Blajinilor se va lua în funcție de dinamica infectării cu COVID-19.

 

În același timp, potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, în Moldova va fi lansată o platformă online pentru înregistrarea solicitanților pentru imunizare. Potrivit ei, pe moment, în țara noastră au fost imunizate 38 mii de persoane, ceea ce reprezintă circa 86% din numărul dozelor de vaccine înregistrate, iar în următoarea perioadă va fi dat startul pentru etapa a II din Planul național de imunizare, ce include persoanele vârstnice și cele cu maladii cronice.

 

Sporirea incidenţei, creşterea ratei contagiozităţii, creşterea numărului de teritorii clasificate în cod roşu de alertă, majorarea numărului formelor grave ale bolii, creşterea numărului de decese, sporirea ratei de pozitivare a testelor la virusul SARS-CoV-2, creşterea numărului de forme asimptomatice, răspândirea comunitară intensă – toate acestea atestă tendinţe de agravare a procesului epidemic al infecţiei cu COVID-19 în Republica Moldova, se menționează în Raportul CNESP privind necesitatea declarării stării de urgenţă.

 

Deputații au venit cu 16 amendamente asupra proiectului, care au fost transmise CNESP.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

10382 vizualizări

Data publicării:

31 Martie /2021 17:58

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

stare de urgenta | 30 mai 2021 | parlamentul RM | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon