Știri

„Moldova IT Park”: proiectul modificărilor mecanismului de organizare și funcționare

Pe agenda ședinței secretarilor generali din 5 noiembrie a fost inclus un proiect  de modificare a unor hotărâri ale Guvernului, scopul fiind simplificarea și ajustarea mecanismului de organizare și funcționare a „Moldova IT park”, precum și facilitarea interacțiunii dintre administrația Parcului și rezidenții acestuia.
 
Astfel, se propune ca la elaborarea bugetului, programului de activitate și programului de dezvoltare al Parcului IT să participe și Ministerul Economiei și Infrastructurii.

 

De asemenea, proiectul prevede noi atribuții pentru administrația parcului, cum ar fi atragerea şi gestionarea asistenţei tehnice şi financiare donatoare pentru implementarea proiectelor privind dezvoltarea industriei tehnologiei informației și a ecosistemului pentru inovare digitală, administrarea Fondului de susținere a inovațiilor digitale și startup-urilor tehnologice și promovarea Parcului la nivel internațional.

 

Este propusă și oferirea administrației Parcului a posibilității de a primi asistență tehnică şi financiară de la organismele internaționale, donatori externi şi interni și de a stabili, în funcție de necesități și în limitele bugetului anual aprobat, a contractelor de prestare a serviciilor de consultanță, precum și a contractelor de asistență tehnică și financiară, structura de personal a administrației și politica ei de remunerare.

 

În același timp, se propune ca în calitate de surse de venit ale administrației, pe lângă veniturile din prestarea serviciilor de consultanță rezidenților Parcului și cotizațiile obligatorii ale rezidenților, să fie incluse și veniturile din implementarea proiectelor și programelor privind dezvoltarea industriei tehnologiei informației și a ecosistemului pentru inovare digitală.

 

 Totodată, autorii propun stabilirea principiului echității, prin care mărimea cotizației obligatorii a rezidentului Parcului să fie stabilită în condiții egale, respectându-se și principiul stabilirii cotizației în funcție de numărul rezidenților Parcului și venitul din vânzări al acestora.

 

Este propusă și introducerea normei privind mărimea cotizației minime a rezidentului Parcului de o unitate convențională pe lună. Astfel, mărimea cotizaţiei obligatorii anuale a rezidentului Parcului este stabilită de administraţie, dar nu poate fi mai mică decât o unitate convențională lunar.

 

Potrivit datelor, în momentul de față „Moldova IT Park” are 613 rezidenți activi, dintre care 292 companii create după lansarea Parcului. Cifra de afaceri prognozată de către rezidenții acestuia pentru anul 2020 este de 4,05 mld. lei, în primele șase luni ale acestui an companiile rezidente înregistrând venituri din vânzări în valoare totală de 2,2 mld. lei, creșterea constituind 40% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Circa 16% din veniturile din vânzări (peste 341 mil. lei) au fost realizate datorită contractelor locale, iar peste 1,8 mld. lei – din serviciile prestate în afara Republicii Moldova.

 

În pofida pandemiei, suma investițiilor atrase în economia națională în primul semestru al anului 2020 a depășit 27 mil. lei, similar aceleiași perioade a anului precedent. De la lansarea Parcului, companiile rezidente au realizat investiții totale de circa 150 mil. lei.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

674 vizualizări

Data publicării:

09 Noiembrie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

moldova it park | proiect hotarire guvern | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon