20
05 2017
596

Moldova și Turcia vor aplica tarifele Convenției PEM

Decizia Comitetului Mixt, constituit în temeiul Acordului de Comerț Liber între RM și Republica Turcia de înlocuire a anexei la Acord privind definiția noțiunii de produse originare, a fost aprobată de Guvern și propusă pentru ratificare.

Potrivit viceministrului economiei, Vitalie Iurcu, care a prezentat proiectul de lege în ședința Guvernului, Parlamentul RM a aprobat aderarea RM la Convenția regională cu privire la regulile de origine preferențiale pan — euro – mediteraniene (Convenția PEM), care a permis țarii noastre să devină stat cu drepturi depline la Convenție din septembrie 2015.

Sistemul PEM de cumul de origine este format dintr-o rețea de acorduri de comerț liber, care prevăd reguli de origine identice, ce permit aplicarea cumulului diagonal. La 14 decembrie 2016, în cadrul primei ședințe a Comitetului Mixt, constituit în temeiul Acordului de Comerț Liber, semnat de Moldova cu Turcia, a fost inițiat procesul de înlocuire a regulilor de origine a mărfurilor și părțile, după negocieri, au căzut de acord în acest sens.

Aplicarea Convenției în ce privește regulile de origine a mărfurilor va oferi posibilitate agenților economici din Republica Moldova să participe activ atât în procesul schimburilor comerciale cu țările semnatare ale Convenției, precum și în desfășurarea proceselor de prelucrare a mărfurilor, care beneficiază de titlu de produse originare, fiind scutite de taxe vamale în zona PEM, în condiţiile de origine preferenţială, prevăzută de Convenție şi atribuită mărfurilor din diverse ţări care respectă criteriile de origine. Originea preferenţială conferă beneficii tarifare (taxe reduse sau zero) pentru mărfurile comercializate între ţările semnătare a Convenţiei sau când o ţară acordă unilateral astfel de facilităţi.

Totodată, vor fi create beneficii, în special la capitolul atragerea investițiilor în sectorul industrial, identificați noi furnizori de materie primă și noi piețe de desfacere în întreaga zonă

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.