16
08 2021
948

Noi măsuri de prevenire și control a infecției COVID-19, aprobate de CNESP!

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au anunțat în ședința 13 august curent instituirea stării de alertă cod portocaliu la nivel național și au aprobat un set de recomandări noi pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19. Hotărârea nr. 59 din 13 august 2021 intră în vigoare de astăzi, 16 august curent.

 

Totodată, comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor putea institui măsuri de sănătate publică în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

 

Documentul prevede anumite restricții privind accesul în instituțiile de alimentație publică în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agrement, la festivități (nunți, cumătrii, zile de naștere etc.,), la evenimente în masă (festivaluri, târguri etc.,), în centrele și bazinele de sport. Acestea se vor organiza cu participarea vizitatorilor/spectatorilor în limita a 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 250 persoane într-un spațiu închis, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară. Totodată, va fi obligatorie purtarea măștilor de protecție și respectarea distanței fizice de minim un metru, la evenimentele publice în spații deschise.

 

Potrivit deciziei comisiei, au fost optimizate regulile de traversare a frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova care permite fără restricții intrarea la prezentarea:

- certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 după 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;  

- prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;

- prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau a unui act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe o perioadă de 90 zile din data efectuării investigației.

Persoanele care nu prezintă documentele menționate la traversarea frontierei de stat, vor fi plasate în regim de autoizolare pe o perioadă de 14 zile, vor completa obligatoriu fişa epidemiologică și vor semna o declarație pe propria răspundere că vor respecta regimul de autoizolare, în locurile declarate. Regimul de autoizolare poate fi întrerupt  după a 7-a zi dacă efectuează un test PCR COVID-19 sau test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2, iar rezultatul acestuia este negativ prin act confirmat.

Hotărârea CNESP nr. 59 din 13 august 2021 poate fi vizualizată aici.


via | gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.