30
01 2017
1674

Noi reglementări tehnice a produselor de panificaţie şi paste făinoase, în vigoare

Producătorii trebuie să asigure identificarea tuturor persoanelor care le furnizează materii prime alimentare, aditivi alimentari sau orice alte substanţe care urmează a fi sau pot fi încorporate în produsele de panificaţie şi pastele făinoase şi în materiale.

Producătorii mai trebuie să asigure trasabilitatea produselor de panificaţie şi a pastelor făinoase, a materiei prime şi a materialelor care vin în contact cu produsele de panificaţie şi pastele făinoase la recepţionarea materiilor prime, fabricarea, depozitarea, transportarea şi plasarea pe piaţă a produselor de panificaţie şi a pastelor făinoase — adică la toate etapele circuitului lor. Această măsură se va efectua în scopul asigurării inofensivităţii produsului şi al protecţiei sănătăţii populaţiei.

Prevederile sunt inclust în Hotărârea Guvernului nr.1456, aprobată la 30 decembrie 2016, ce conţine un şir de prevederi privind modificarea Reglementării tehnice a produselor de panificaţie şi paste făinoase şi care a fost publicată în Monitorul Oficial Nr. 24-29 din 27 ianuarie 2017.

Documentul mai prevede că încăperile destinate pentru depozitarea şi păstrarea produselor de panificaţie şi pastelor făinoase trebuie să fie curate, uscate, bine aerisite, neinfectate cu dăunători, ferite de precipitaţii atmosferice, cu umiditatea relativă a aerului şi temperatură specifică.

Astfel, pentru pâine, produse de franzelărie, produse de cozonac, chifle, produse împletite şi produse naţionale – temperatura nu mai mică de 6ºC, umiditatea relativă a aerului de maximum 75%. În cazul produselor din foietaj – temperatura (18 ± 5)ºC, umiditatea relativă a aerului de maximum 75%.

Pentru produse de panificaţie va fi umiditate redusă – temperatura maximă de 25ºC, umiditatea relativă a aerului de 65-75%, iar pentru paste făinoase – temperatura de maxim 30ºC şi umiditatea relativă a aerului de maximum 70%.

Documentul mai prevede şi modificări la Hotărîrea Guvernului nr. 434 din 27 mai 2010 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Uleiuri vegetale comestibile”.

Astfel, pentru uleiul de dovleac şi de cătină albă cupajat, suplimentar, pe eticheta de însoţire se indică fracţia masică de carotenoizi, iar pentru uleiurile cu compoziţie echilibrată de acizi graşi polinesaturaţi, suplimentar, pe etichetă se indică „bogat în acizi graşi omega-3” şi conţinutul de acizi graşi omega-3 şi omega-6 la 100 g ulei.

Capacitatea nominală a ambalajelor de desfacere pentru uleiurile lichide preambalate şi pentru uleiurile solide preambalate vândute, în funcţie de masă, trebuie să fie în conformitate cu prevederile Regulamentului general de metrologie legală de stabilire a normelor privind cantităţile nominale ale produselor preambalate, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.907 din 4 noiembrie 2014.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.