23
07 2014
1055

Noi reguli pentru cumpărarea acțiunilor emise de băncile din Republica Moldova

Un șir de modificări au fost operate la Legea instituțiilor financiare, după ce Guvernul și-a asumat responsabilitatea în fața Parlamentului. Premierul Iurie Leancă a declarat astăzi, în plenul Legislativului, că aceste modificări sunt foarte importante pentru sectorul bancar din Moldova și nu pot fi amânate.
În primul rând se referă la Banca Naţională - prevede modificarea cotei de participare în capitalul social al băncilor care cere permisiunea BNM, impune anumite limitări la schimbarea dreptului de proprietate asupra acțiunilor băncilor comerciale și introduce sancțiuni pentru gestionarea frauduloasă a băncilor, a declarat Iurie Leancă.
Potrivit proiectului, niciun achizitor potenţial nu poate să dobândească fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naţionale și prin nicio modalitate, o cotă substanţială în capitalul social al băncii ori să îşi majoreze cota substanţială astfel încât proporţia drepturilor sale de vot sau a cotei de participare în capitalul social să atingă ori să depăşească nivelul de 5%, 10%, 20%, 33% sau 50% ori astfel încât banca să devină o sucursală a sa. Totodată, nicio persoană nu poate să dobândească, individual sau concertat, prin nicio modalitate, o cotă în capitalul social al băncii dacă au fost suspendat mai multe drepturi atribuite achitorului. De asemenea, legea prevede ca niciun deţinător de cotă în capitalul social al băncii nu poate aduce ca aport la capitalul social al unei societăţi comerciale acţiunile băncii. Proiectul mai prevede introducerea sancțiunilor în cazul delapidării averii străine săvârşită de administratorul unei bănci. Această infracțiune se va pedepsi cu amendă de până la 40 de mii de lei sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. În proiect se menționează că data intrării în vigoare a acestor modificări şi completări va fi 10 luni din ziua publicării lor. Totuși, președintele Parlamentului, Igor Corman, a declarat că deputații au la dispoziție 72 de ore pentru a înainta moțiune de cenzură asupra Guvernului pentru asumarea răspunderii.

via agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.